Elővigyázatosság

2020.12.16. 16:20

Életeket menthetünk, ha megfogadunk néhány egyszerű tanácsot

BN-összeállítás

Az elmúlt nyolc évben Romániában összesen 102 gyermek (0–14 év közötti) vesztette életét lakástűzben, 268 pedig megsérült, ez havonta átlagosan legalább egy sérült/elhunyt kiskorút jelent. Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség adatainak elemzése során a hatóságok levonták a következtetést, mely szerint a legtöbb haláleset általában mindig januárban történik (több mint az esetek egynegyede), az összes eset legjava pedig értelemszerűen a téli időszakban, november és március között. Mindezek fényében a Bihar megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség néhány hasznos tanácsot gyűjtött össze a családanyák és családapák számára. Nagyobb gyerekek esetében, el kell magyarázni, hogy mire jó a tűz, mik a veszélyei, mit nem szabad a tűzhely, kályha, kandalló körül csinálni. Minden tűzveszélyes eszközt, gyufát, öngyújtót olyan helyen tároljanak, ahol az nem elérhető a kicsik számára. Soha ne hagyják gyermekeiket egyedül egy légtérben semmilyen éppen használatban lévő, tűzzel működő eszközzel (gáztűzhely, kályha, kandalló, gázkályha stb.). Meg kell tanítani nekik, hogyan védhetik meg magukat tűz miatt kialakuló vészhelyzet esetén. Ha egyedül tartózkodik otthon, és tűz tör ki, hagyja el a házat/ lakást, és azonnal szóljon egy szomszédnak, vagy az első felnőttnek, akinek tud. Ha nem tud kimenni, és van lehetősége telefonálni, hívja az 112-es segélyhívószámot, adja meg a címet és mindenképp tegye hozzá, hogy nem tudja elhagyni a házat, ezután pedig menjen az ablakhoz (amennyiben lehetséges), és kiáltson segítségért. Nagyon fontos, hogy tudja a hívószámot, illetve ha segítséget kért, semmiképp ne bújjon el szekrénybe, ágy alá vagy máshová, hanem próbáljon meg az ablakban maradni, vagy látható helyen várakozni, hogy a kiérkező tűzoltók, mentők minél rövidebb idő alatt megtalálják. Hogy ne kapjon füstmérgezést, közlekedjen hason csúszva. Amennyiben kigyullad a ruhája, ne essen pánikba, feküdjön a földre, és hemperegjen ott addig, amíg ki nem alszik a tűz. Elektronika Fontos figyelni arra is, hogy minden elektromos berendezést, eszközt gyerekektől elzárva tartsunk, ide tartoznak a konnektorok is, melyekre, mint ahogyan ma már minden egyébre, könnyedén gyerekzárat lehet szerelni. Amennyiben árammal működő játékkal játszik a gyermek, egy pillanatra se hagyjuk felügyelet nélkül. Bedugva felejtett hajszárító, kenyérpirító és semmi egyéb nem maradhat gyerekek közelében felnőtt felügyelete nélkül, de egyébként se hagyjuk, hogy a gyerekek a háztartási elektronikai és elektromos berendezésekkel játszanak.

Fűtőeszközök

A gyermekek fekvőhelyét soha ne helyezzük közvetlenül kályha vagy bármilyen fűtőberendezés mellé. Ne hagyjuk a kicsiket felügyelet nélkül olyan helyiségben, ahol éppen üzemel egy fűtőberendezés, és ne hagyjuk őket a tűz közvetlen közelében játszani, azt pedig végképp ne hagyjuk, hogy a tűzzel játsszon. Gyermek nem kell tüzet rakjon, sem fát dobjon a tűzre. Ne zárják őket be a házba, miközben az otthoni fűtőberendezés is működik. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, menynyire fontos a szülő, nagyszülő vagy gyám felügyelete, odafigyelése, hiszen a halálesetek túlnyomó többsége felnőtt fel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában