Jegyzet

2023.01.18. 06:30

Húsdaráló

Fábik Tibor

Mindig nagy dilemma egy sportoló számára, aki már letett valamit az asztalra és még komoly tervei vannak, hogyha egy sztárcsapat hívja, menjen-e, akkor is, ha új állomáshelyén vélhe­tően csak a kispadon jut számára hely. A napokban a Liverpool Echo azt fejtegette, hogy Gulácsi Péter ideális nyári igazolás lenne a Liverpool FC számára, mert megbízható tartalékkapusként számíthatnának rá Alisson mögött. Gyaníthatjuk, hogy a magyar válogatott és az RB Leipzig 32 éves hálóőrének ez nem vonzó lehetőség.

Valter Attila is leszögezte tavaly nyáron az első nyilatkozataiban, amikor hivatalos lett, hogy idén a Jumbo–Visma kerékpárcsapatánál folytatja, nem „vízhordónak” szerződtették. Ez a szó telitalálat a magyar nyelvben a kerékpársport vonatkozásában, hiszen itt a vízhordók egyik feladata az, hogy a kulacsokat szállítsák a menőknek a mezőny mögött haladó csapatkocsiktól.

A 24 éves Valternek már jó néhány jegyzett eredménye van, igazából azonban azzal vált ismertté, hogy a 2021-es Giro d’Italián három napon át viselhette az összetettben élen állót megillető rózsaszínű trikót.

A tavalyi Girón szakaszgyőzelemre tört, ami nem jött össze neki, a francia Groupama–FDJ színeiben ezúttal egy negyedik helyig jutott, de a Jumbo–Visma már egy ideje ostromolta, és végül 2025-ig megállapodott a világ legerősebb csapatával. „Elmondtam a vezetőknek, hogy három Giro-részvétel után szívesen kipróbálnám magam egy új háromhetesen” – nyilatkozta augusztus végén az Eurosportnak, azt is fejtegetve, hogy szívesen indulna a Tour de France-on, ahol segítené a címvédő Jonas Vingegaard-t. Mivel Valter jó a hegyekben, gondolhattuk mi is, hogy alakulhat így, s nem kulacscipelő lenne.

Ám a Jumbo–Visma, a kerékpársport Real Madridjának keretében 29-en vannak, a Grand Tourokon a csapatok nyolcfősek lehetnek, s csak három háromhetes körverseny van: a francia, az olasz és a spanyol. 

A napokban pedig kiderült, hogy Valter a Giro-keretben nem lesz benne, szinte biztos, hogy a Touron sem indulhat, így legfeljebb a ­nyár végén a Vueltán kaphat lehetőséget. 

Versenyzőnk sem tagadja, nem így kalkulált, mert az előzetes programjában, amit kapott, mégiscsak benne volt a Giro. Nagy egynapos versenyeken rajthoz állhat, ám ezeken jóval nehezebb „villantani”, itt a több mint 150 fős mezőnyből mindenki nyerni szeretne. Míg a háromheteseken a szakaszokon megoszlik a konkurencia, ott sok esély kínálkozik.
Mondhatjuk, hogy Valter Attila a Jumbo–Vismánál egyelőre a kispadra került, egyúttal viszont rögtön bedobták a húsdarálóba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!