Jegyzet

2023.01.20. 06:30

A kockázat

Pajor-Gyulai László

Meghökkentő interjút adott Dino Baggio a Tv7-nek. A kilencvenes évek olasz világbajnoki ezüstérmes sztárfutballistája azt fejtegette, hogy ki kellene vizsgálni, a pályafutása során kapott teljesítményfokozók milyen hatással voltak a játékosok szervezetére. A szavai akkora vihart kavartak, hogy hamarosan magyarázni kényszerült azokat a híres Gazetta dello Sportnak is nyilatkozva. Kiderült, két pályatársának és jó barátjának, Gianluca Viallinak és Szinisa Mihajlovicsnak a korai halála dúlta fel annyira, hogy nem kontrollálta megfelelően a szavait, ezért érthették sokan úgy, hogy ők annak idején illegális doppingokat használtak.

Az még csak nem is nyílt titok, hanem bevallott gyakorlat, hogy az élsportolók rendszeresen szednek tiltólistákon nem szereplő – jobb híján nevezzük így – anyagokat. Erről Dino Baggio ezt mondta: 

Folyamatosan kaptunk az orvosoktól táplálékkiegészítőket és különböző gyógyszereket. Jó lenne tudni, ezek milyen hatással voltak a szervezetünkre. Ezekre egyébként szükség volt, mert évente hatvan-hetven mérkőzést játszottunk, nem bírtuk volna ezt a terhelést. Ezek a szerek elsősorban a gyors regenerációban segítettek. Ezeket ma is lehet kapni a gyógyszertárakban, csak amíg az átlagember ezekből hetente egyet-kettőt használ, mi naponta jelentős mennyiséget kaptunk. Intravénás gyógyszereket is kaptunk, de ebben nincs semmi különleges, ez ma is megszokott. Hogy mi volt ezekben? Fogalmam sincs.

A gyakorlat jóval régebbi. Csak egy példa: a hetvenes években az egyik élcsapatunk szerdán Barcelonában játszott kupameccset, a játékosok bírták a katalánok tempóját, és bár kikaptak, nem vallottak szégyent, a következő szombaton a bajnoki mérkőzésen csak ténferegtek a pályán. Az egyikük később elmesélte, az orvos adott nekik valamit Barcelonában, amitől szárnyaltak, és őket is meglepte, hogy néhány nappal később a buszból alig volt erejük kiszállni.

Dino Baggiónak igaza van: a csapatsportágak versenyzői képtelenek lennének magas szinten elvégezni a feladatukat a sok edzéssel, a heti két vagy olykor annál is több pályára lépéssel orvosi segítség nélkül, és így volt már korábban is. És igaza van abban is, hogy senki sem tudja, hosszú távon ezek az anyagok milyen hatással lesznek a szervezetükre, éppen a rendszeresség és a nagy mennyiség miatt, ám szinte nincs senki, aki ne vállalná ezt a kockázatot. A mérleg másik nyelvében ott van a dicsőség, valamint még inkább a nagy pénz lehetősége, és nem kérdés, a kettő közül melyik a súlyosabb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!