Sport

2008.08.22. 17:15

Baranyai János olimpikon volt a vendégünk

<p>Szerkesztőségünkben járt Baranyai János, az NYVSC súlyemelője, aki a pekingi olimpián szenvedett balesetet. <dia width="900" height="700" alt="Baranyai János, olimpikon volt a vendégünk 2008.08.22."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Baranyai_J_nos__olimpikon_volt_a_vend_g_nk_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Baranyai János, olimpikon volt a vendégünk 2008.08.22." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-SANY0196_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/baranyai.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

Úgy érezte, megvan a súly, amikor roppant a könyök

Baranyai Jánosnak elmarad a tengerparti nyaralás, a pecázás és a lovaglás, de olimpikonunk nincs elkeseredve és bizakodva várja a folytatást.

Immáron ismét itthon van Baranyai János, az olimpiai egyetlen magyar súlyemelője. Pénteken délután szerkesztőségünkben láttuk vendégül az NYVSC sportolóját, aki balszerencsésen versenyzett Pekingben. A világsajtót bejárták azok a fotók, amelyek harmadik szakítógyakorlata után készültek, amikor kificamodott könyökkel feküdt a padlón.

Nem babonás? - kérdeztük a nyíregyházi klub erős emberét, hiszen augusztus 13-án történt vele a baleset.

- Nem vagyok babonás, és igazából még most sem tudom pontosan, hogy mi történt a harmadik szakításnál - kezdte válaszát. – Úgy éreztem, hogy megvan a 148 kg, a helyén volt a súly, amikor megroppant a a könyököm és a súly hátra ment, majd rám esett.

A peches sportolót azonnal kórházba vitték, megröntgenezték, majd az első diagnózis azt mondta, hogy törés, szakadás nincs. Ez megnyugtató, ám igazán akkor derül ki a pontos sérülés, ha sikerül az MRI-vizsgálat. Ezt pénteken délben végezték el a sportkórházban, sajnos eredmény nélkül.

- Nem lettünk okosabbak, mert még olyan nagy vérömleny van a könyökömben, hogy nem sikerült a vizsgálat. Elképzelhető, hogy le kell majd szívatni, hogy végre pontos képet kaphassunk a sérülésről - így Baranyai, aki elmondta, hogy még olyan kórházat nem látott, mint amilyen az olimpiai faluban volt. Minden felszerelt, csillogó-villogó, hét-nyolc orvos sürgölődött körülötte. Az jól esett neki, hogy nagyon sokan meglátogatták a kórházban, érdeklődőtt hogyléte felől.

És a folytatás?

- Már túl tettem magam az egészen. Alig várom, hogy elkezdhessem a rehabilitációt, utána pedig az edzéseket és szeretnék ott lenni majd Londonban is - vallja példamutató optimizmussal.

A pekingi napokból feledhetetlen élményként marad meg benne a megnyitó és a kínai nagyfalnál tett látogatás. Ami a jövőt illeti, a világbajnokságot ki kell hagynia, de sebaj, utána is lesznek még versenyek, ahol bizonyíthat.

- Természetesen én is néztem a tévében Jancsit és szörnyű volt látni a sérülését. Nagyon megijedtem és még akkor sem nyugodtam meg teljesen, amikor az altatásból felébredve felhívott és nyugtatott. És egy kicsit félre is beszélt - mosolyodik el az utóbbi mondatnál Szerencse Mónika, János barátnője, aki válogatott kerettag birkózó. - Most, hogy már itthon van és látom, hogy túl tette magát a történteken, már megnyugodtam.

A baleset felborította a tervezett programjukat is, hiszen a jövő héten indultak volna horvátországi nyaralásra. Ez elmarad, ahogy Mónika mondta, telelés lesz belőle valami gyógyüdülőben. Szombaton viszont ott lesznek egy oroszlányi barátjuk lagziján.

János kedvenc időtöltésének sem tud hódolni, hiszen gipszelt karral nem lehet bedobni a pecabotot, lóra szállni pedig egyszerűen tilos. Marad a pihengetés, amit aligha bír majd sokáig az, aki a napi két-három edzéshez a mázsák emelgetéséhez van szokva.

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!