Fejlesztés

2021.10.22. 13:23

Románia bővíteni fogja a földgázhálózatát

Az atomenergiában és a földgázban látja Románia energiagondjainak megoldását – jelentette ki pénteken Klaus Iohannis.

Az államfő az EU-csúcsot megelőző brüsszeli sajtótájékoztatóján kifejtette: az ország zöld energiaforrásokra való áttérése még évtizedekig elhúzódhat, és addig is növelni kellene az atomerőműben termelt villamos áram mennyiségét. Emellett szerinte a fűtésre, az áramtermelésre és az ipari termelésre használt földgáz mennyiségét is növelni kellene.

Klaus Iohannis elmondta, örvendetesnek tartaná, hogy az energiamennyiség növeléséhez szükséges fejlesztéséket uniós alapokból lehetne finanszírozni. Ezért arra kérte az Európai Bizottságot, hogy még idén ősszel dolgozza ki a fenntartható beruházásokra vonatkozó uniós intézkedéscsomagot.

Az államfő kitért arra is, hogy az országnak a Fekete-tenger alatti földgázkészletet is használnia kellene. Elmondta, hogy más európai államokkal, köztük Franciaországgal együtt Románia azt szeretné, hogy az atomenergia és a földgáz is kerüljön be a fenntartható gazdasági működésbe való átmenetet elősegítő, úgynevezett uniós taxonómiarendeletbe.

Klaus Iohannis kifejtette azt is, Romániában az energiadrágulás problémája „néhány hónapra” megoldódott, az alacsony jövedelmű családok számára az állam kompenzálja az árak növekedését. Hozzátette ugyanakkor, hogy az energiadrágulás automatikusan más termékek árára is kihat, ezért uniós szinten kell „határozott megoldást” találni erre a problémára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában