Díszszemle

2021.07.21. 12:58

Iohannis szerint történelmet írtak az Afganisztánban küldetést teljesítő román katonák

'Nemzedékeink hőseinek' nevezte szerdán Klaus Iohannis az Afganisztánban küldetést teljesítő román katonákat a missziójuk befejezése alkalmából szervezett bukaresti katonai díszszemlén.

Az államfő a Diadalívnél szervezett rendezvényen tartott beszédében elmondta, a román katonák afganisztáni küldetése az ország területén kívüli leghosszabb, legösszetettebb és legfontosabb román hadművelet volt a második világháború óta.

Klaus Iohannis szerint a román katonák történelmet írtak Afganisztánban. '(...) Nemzedékeink hősei vagytok, büszkék vagyunk rátok! Megmutattátok, hogy a hazaszeretet, a bátorság, az önfeláldozás, az áldozatkészség és a patriotizmus a nemzetünk támpontjait képezik. (...) Soha nem feledjük a hőseinket' – mondta az államfő a ceremónián.

Beszédében Iohannis emlékeztetett, hogy az elmúlt 19 évben több mint 32 ezer román katona vett részt afganisztáni küldetésekben. Hangsúlyozta, hogy a részvételükkel Románia felsorakozott a NATO-tagállamok mellé a terrorizmus elleni küzdelemben, és bebizonyította, hogy megbízható partnere az Amerikai Egyesült Államoknak.

Az államfő hangsúlyozta, hogy az afganisztáni román katonai küldetések teljesítésével az ország kivívta a szövetségeseinek és a nemzetközi közösségnek a tiszteletét. 'Románia teljesítette a politikai és katonai kötelezettségeit, katonái Afganisztánban maradtak a küldetésük befejezéséig és a NATO-csapatok visszavonásáig' – húzta alá Iohannis.

Az elnök emlékeztetett arra is, hogy 27 román katona meghalt és 227 megsebesült Afganisztánban. 'Őket a szívünkben őrizzük, és örökké hálásak leszünk nekik, amiért önfeláldozásukkal hozzájárultak a nemzetközi közösségnek a világ biztonságosabbá tételére tett erőfeszítéseihez' – jelentette ki az államfő.

Iohannis megköszönte a hadseregnek, a csendőrségnek és a rendőrségnek, amiért 'példamutató módon' teljesítette kötelességét. A román katonák afganisztáni küldetése rendkívüli eredményeinek elismeréseként az államfő kitüntetett 18 harci lobogót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában