Tervezet

2024.05.22. 08:41

Ciolacu: Két szakaszban összesen 10 százalékkal nő bizonyos közalkalmazotti kategóriákba tartozók bére

Forrás: Agerpres

Agerpres

Két szakaszban összesen 10 százalékos béremelésben részesülnek az alacsony jövedelmű közalkalmazottak - jelentette be kedd este Marcel Ciolacu miniszterelnök. Az erről szóló tervezetet közvitára bocsátották, a javaslat a fizetésemelés mellett 500 lejig terjedő szemüvegvásárlási támogatást is előír.
A munkaügyi minisztérium honlapján közzétett sürgősségirendelet-tervezet szerint 2023 decemberéhez képest idén júniustól 5 százalékkal, majd szeptembertől újabb 5 százalékkal nő a kulturális intézményekben, a diplomácia területén, a cégbíróságon, a legtöbb 20 ezer fős települések polgármesteri hivatalaiban, valamint a kormány és a parlament alárendeltségében működő, kizárólag saját bevételekből finanszírozott intézményeknél és hatóságoknál dolgozók fizetése.

A tervezet ugyanakkor lehetővé teszi a munkaadók számára, hogy fejenként 500 lejig terjedő szemüvegvásárlási támogatást biztosítsanak a munkaidejük jelentős részében képernyő előtt dolgozó munkavállalóknak. A miniszterelnök szerint ez európai uniós követelmény, és a támogatás biztosítását szakorvosi vizsgálatnak kell megelőznie.
A béremelés 1,127 milliárd lejes terhet ró a költségvetésre, az összeget a tervezet szerint a közintézmények átszervezésével, az adóbegyűjtés hatékonyságának növelésével, valamint a javakra és szolgáltatásokra fordított kiadások csökkentésével teremtenék elő.
Marcel Ciolacu kedd esti sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy nem tudnak ennél nagyobb fizetésemelést adni a múzeumi és a könyvtári alkalmazottaknak. "Pillanatnyilag ennyit engedhet meg magának a kormány" - szögezte le.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában