Választás

2024.05.29. 09:00

BEC: az írástudatlanság nem ok arra, hogy a választópolgár ne önállóan adja le a szavazatát

Illusztráció

Forrás: PMO

Agerpres

A Központi Választási Iroda (BEC) kedden úgy döntött: az írástudatlanság, a törvények vagy a román nyelv ismeretének hiánya nem ok arra, hogy a választópolgár ne önállóan adja le a szavazatát.
A BEC határozata szerint joga van kísérőt behívni a szavazófülkébe annak a választópolgárnak, aki a szavazókörzet választási irodájának elnöke által megállapított alapos okból nem tud önállóan szavazni. A kísérők nem lehetnek a választás lebonyolításában résztvevő személyek vagy választási jelöltek.
Az önálló szavazást megakadályozó alapos ok a határozat szerint 'olyan objektív helyzetet vagy egészségügyi állapotot jelent', amely lehetetlenné teszi a választópolgár számára, hogy a szavazófülkében egyedül lapozza át szavazólapot és pecsételjen a preferált jelöltre. Az írástudatlanság, a törvények vagy a román nyelv ismeretének hiánya nem számít alapos oknak kísérő segítségül hívásához - pontosított a BEC.
Az Állandó Választási Hatóság elnöke, Toni Greblă keddig sajtótájékoztatóján szintén elmondta, hogy a június 9-i választásokon kísérővel léphetnek be a szavazófülkébe azok a polgárok, akiknek az egészségi állapota láthatóan nem teszi lehetővé a szavazatuk leadását. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában