Elutasítás

2024.04.08. 16:41

Radu Mihail (USR): Ciolacu megsértette a házszabályt azzal, hogy nem vesz részt a Miniszterelnök óráján

Agerpres

Bírálta hétfőn a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátusi frakcióvezetője, Radu Mihail a kormányfőt, amiért nem vesz részt a szenátusban 15 órától tervezett Miniszterelnök órája elnevezésű eseményen.
Marcel Ciolacu parlamenti meghallgatását az ellenzéki párt kezdeményezte.
Az USR közleménye szerint a kormányfő több mint egy hónapja megkapta a meghívót, és úgy kellett volna szerveznie a programját, hogy a javasolt időpontban jelen legyen a szenátusban. A frakcióvezető úgy vélekedett, hogy a meghívása elutasításával Marcel Ciolacu nemcsak a házszabályt sértette meg, hanem azt a demokratikus elvet is, amely szerint a kormány a parlamentnek és a választóknak tartozik elszámolással.
A közleményben Radu Mihail emlékeztetett arra, hogy eddig Marcel Ciolacu kétszer is elutasította a meghívást a Miniszterelnök órájára, amelyen a gazdaságélénkítési intézkedésekkel, a hatalmas költségvetési hiánnyal, az országos helyreállítási terv számos célkitűzésének elmulasztásával, Románia schengeni övezethez való teljes körű csatlakozásának jelenlegi állásával kapcsolatos kérdésekre kellett volna válaszolnia.
Az USR politikusa szerint a kormánypártok lábbal tiporják a demokratikus szabályokat, amikor azt is megakadályozzák, hogy Marcel Boloş pénzügyminiszter és Ligia Deca oktatási miniszter az ellenzéki párt kérésére a szenátus elé járuljanak a Kormány órája elnevezésű vitára. 'Az igazság az, hogy félnek eljönni a parlamentbe elmagyarázni a választóknak, miért emelkednek az árak, miért nő az infláció, miért vesz fel csillagászati összegű hiteleket a kormány' - idézte a közlemény Radu Mihailt.
Mihai Ghigiu, a miniszterelnöki kancellária vezetője hétfőn közölte a szenátussal, hogy a kormányfő 'halasztást nem tűrő politikai és kormányzati elfoglaltságai' miatt nem tud megjelenni a felsőházban 15 órára tervezett meghallgatásán.
A szenátus házbizottsága hétfőn elutasította az USR-nek azt a javaslatát, hogy a Kormány órája elnevezésű vitára hívják meg a felsőházba Marcel Boloş pénzügyminisztert április 16-ára és Ligia Deca tanügyminisztert április 30-ára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában