Global Gateway

2024.04.25. 10:59

Ciolacu az Európai Unió globális szerepének megerősítéséről beszélt a nemzetközi partnerségekért felelős európai biztossal

Forrás: gov.ro

Agerpres

Marcel Ciolacu kormányfő csütörtökön az Európai Unió globális szerepének megerősítéséről és a szegénység felszámolásához való hozzájárulásának növeléséről beszélt Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős európai biztossal a Victoria-palotában.
A kormány közleménye szerint a miniszterelnök rámutatott: Oroszország Ukrajna elleni agressziója amellett, hogy kihívást jelent a régió biztonságára, zavart okozott a globális piacokban és ellátási láncokban.
Elmondta, hogy az EU új stratégiája, a Global Gateway, alkalmazott és koherens választ jelent ezekre az összetett kérdésekre.
Ciolacu ugyanakkor rámutatott, hogy az összekapcsolhatóságba történő beruházások fenntartható globális előnyökhöz vezetnek. Ebben az összefüggésben kiemelte Románia érdeklődését az EU szomszédságában, különösen a fekete-tengeri régióban és a keleti szomszédságban pozitív hatással bíró Global Gateway projektek iránt.
A kormányfő ismertette Románia erőfeszítéseit a fekete-tengeri összeköttetési projektek fejlesztésére a Global Gateway stratégia keretében, mivel a Fekete-tenger kulcsfontosságú stratégiai jelentőséggel bír mind az európai kontinens biztonsága, mind az Európa, a Dél-Kaukázus és Közép-Ázsia közötti összeköttetés szempontjából.
'Az EU dél-kaukázusi és közép-ázsiai országokkal való összeköttetésének javítása szempontjából a román tengeri és dunai kikötők fontos láncszemet jelentenek' - szögezte le Ciolacu a kormány közleménye szerint.
A két magas rangú tisztségviselő hangsúlyozta továbbá, hogy a Global Gateway stratégia és az összekapcsolhatóság fejlesztése kulcsfontosságú az EU-csatlakozás folyamatában lévő partnerek ellenálló képességének megerősítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában