Beruházások

2024.04.11. 11:51

Ciolacu: A hivatalos adatok is igazolják, hogy a miniszterelnöki megbízatás átvételekor vázolt elképzelések helyesek voltak

Agerpres

A beruházások jelentik a gazdasági fejlődés alappillérét, a nagy infrastruktúrába történő befektetések segítik a legjobban a kevésbé fejlett régiók felzárkózását - jelentette ki csütörtökön a miniszterelnök.
Marcel Ciolacu egy Facebook-bejegyzésben azt írta, a hivatalos adatok is igazolják, hogy a miniszterelnöki megbízatás átvételekor vázolt elképzelések helyesek voltak.
A kormányfő rámutatott, az Országos Statisztikai Intézet (INS) csütörtöki adatai szerint az éves inflációs ráta a februári 7,2 százalékról 6,6 százalékra csökkent márciuban. "Románia GDP-je 2023-ban elérte a rekordnak számító több mint 1600 milliárd lejt - INS. A mélyszegénységben (súlyos anyagi és szociális nélkülözésben) élő románok száma 2023-ban 855 ezerrel csökkent 2022-höz képest - Eurostat" - sorolta az adatokat.
Ciolacu hozzátette, kormányának elsődleges célja volt a vásárlóerő növelése, különösen az alacsony jövedelműek esetében, ezért korlátozták az energiaárakat, bevezették az alapélelmiszerek árréskorlátozását, növelték a minimálbért, valamint a nyugdíjakat, a kisjövedelműek és a nehéz helyzetben levők pedig energia- és élelmiszertámogatást kaptak.
Az Országos Statisztikai Intézet legfrissebb adatai szerint a februári 7,23 százalékról 6,61 százalékra csökkent márciusban az éves infláció Romániában. Az élelmiszerek 2,81 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű termékek 8,06 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 10,20 százalékkal nőtt 2023 harmadik hónapjához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában