EU-s támogatások

2024.03.20. 16:06

Késésben van a harmadik kifizetési kérelem jóváhagyásához szükséges feltételek teljesítése

Késésben van Romániában az uniós helyreállítási mechanizmus keretében benyújtott harmadik kifizetési kérelem jóváhagyásához szükséges feltételek teljesítése - jelentette ki szerdán Bukarestben az EU helyreállítási alapjáért felelős brüsszeli munkacsoport vezetője.

Forrás: economica.net

Agerpres

Az országos helyreállítási tervben (PNRR) foglaltak megvalósításáról szóló konferencián Céline Gauer kifejtette: a 2024-es év sorsdöntő lehet az ország számára. Ezt azzal indokolta, hogy több kifizetés az EU helyreállítási alapjából előfinanszírozás volt, ami azt jelenti, hogy ha nem valósulnak meg teljes egészében a finanszírozott beruházások, a pénzt vissza kell térítenie Romániának. Hozzátette, hogy idén fel kell gyorsítani a PNRR mérföldköveinek teljesítését, mert a harmadik kifizetési kérelem jóváhagyásához szükséges feltételek teljesítése késésben van.

Céline Gauer elmondta, hogy Romániának még 29 hónap áll a rendelkezésére a PNRR-ben foglalt reformok megvalósításához. Ez szerinte nagyon rövid idő a több mint 400 mérföldkő és célkitűzés teljesítéséhez úgy, hogy sok beruházás valójában el sem kezdődött. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb reformok – többek között az adóreform – még hátravannak, és Románia helyzetét nehezíti a jelentős költségvetési hiány.

Kitért arra is, hogy a kohéziós alapoktól eltérően a koronavírus-járvány utáni helyreállítási terv esetében az Európai Bizottság szigorúan fogja venni a határidők betartását. "Tudom, hogy ebben az országban a kohéziós politikához szoktak hozzá, az n plusz egyhez, az n plusz kettőhöz, az n plusz háromhoz, a lehívást elősegítő mechanizmushoz. Engedjék meg, hogy nagyon egyértelmű legyek: ez egy nagyon különböző történet, itt nem lesznek hosszabbítások" – mondta Céline Gauer.

Végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy a 2026 augusztusa után benyújtott kifizetési kérelmeket az Európai Bizottság már nem veszi figyelembe, és ha addig Románia nem teljesíti a PNRR-ben foglalt mérföldköveket és célkitűzéseket, akkor akár vissza is kell térítenie bizonyos összegeket.

Egy héttel ezelőtt Adrian Câciu beruházásokért és európai projektekért felelős miniszter cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint az Európai Bizottság nem hagyja jóvá Románia harmadik kifizetési kérelmét, mert nem teljesültek a PNRR bizonyos mérföldkövei. A tárcavezető közölte, hogy folyamatban vannak a tárgyalások Brüsszellel az uniós helyreállítási mechanizmus keretében benyújtott harmadik kérelemről, és arra számít, hogy az egyeztetések sikerrel zárulnak, így Románia megkapja az igényelt 2,7 milliárd eurót.

A beruházásokért és európai projektekért felelős minisztérium tavaly december 15-én küldte el az Európai Bizottságnak a harmadik kifizetési kérelmet, amelyben 2.669.705.062 eurót igényel az EU helyreállítási alapjából. Az összegből 1.858.678.580 euró vissza nem térítendő támogatás és 811.026.482 euró kedvezményes hitel. A minisztérium a kérelmet a PNRR összesen 74 mérföldkövének és célkitűzésének a teljesítésére alapozza. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában