Sztrájk

2024.02.20. 12:10

Sztrájkőrséget állnak a munkaügyi minisztérium épülete előtt a szociális ellátásban dolgozók

Illusztráció

Agerpres

Sztrájkőrséget állt kedden a munkaügyi minisztérium épülete előtt a szociális ellátási és a gyermekvédelmi rendszerben dolgozókat tömörítő Pro Asist szakszervezeti szövetség több mint száz tagja. A 10 és 12 óra között lezajló tiltakozóakció kezdeményezői az ágazatban dolgozók fizetésével elégedetlenek és azzal, hogy a hatóságok közömbösek a követeléseikkel szemben.
A szakszervezeti szövetség elnöke, Camelia Socianu elmondta, tavaly bejelentették, hogy elkezdik az aláírások gyűjtését a munkakonfliktus kirobbantásához, mert bár több ízben is tárgyalásokat szorgalmaztak az ágazati kollektív munkaszerződés kidolgozására, követeléseik süket fülekre találtak. Bár a minisztérium illetékeseinek igénylésére már augusztusban kijelölték a tárgyaló delegáció tagjait, azóta sem kaptak meghívást egyeztetésre. "Most, amint bejelentettük, hogy tüntetésre készülünk, február 22-ére meghívtak a kollektív munkaszerződésről szóló első tárgyalásra. Úgy tűnik, itt csak a tüntetéssel való fenyegetőzéssel mozdul meg valami, de ez nem helyénvaló" - tette hozzá.
A rendszerben dolgozók szerint az idén januártól érvényes 5 százalékos fizetésemelés esetükben tulajdonképpen a nettó jövedelmük csökkenéséhez vezetett. Mint magyarázták, a szociális ellátási rendszerben dolgozók 70 százaléka tavaly decemberben minimálbért kapott, januárban azonban az 5 százalékos emeléssel elestek bizonyos adókedvezményektől. Így az alkalmazottak több mint felének a béremelés ellenére a gyakorlatban csökkent a fizetése - írták a közleményben.
A szakszervezeti szövetség kéri a 2017/153-as egységes bértörvény előírásainak maradéktalan alkalmazását, és azt is felrója, hogy a pótlékokat befagyasztották a 2018. decemberi szinten. A szociális ellátási rendszer 30 százalékos létszámhiánnyal küzd, ezért az alkalmazottak túlórákra kényszerülnek, fizikailag és szellemileg is kimerültek a sok munka miatt, mégsem kapnak tisztességes bért - hangoztatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában