Sztrájk

2024.02.22. 19:04

Román Posta: a vállalat egyetlen alkalmazottját sem minimálbérrel fizetjük

Illusztráció

Agerpres

Idén januárban hozzávetőlegesen 5000 lej volt a bruttó átlagbér a Román Postánál, és jelenleg egyetlen alkalmazott sem kap minimálbért - közölték csütörtökön a vállalat képviselői. A vezetőség ezzel az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnökségének korábbi kijelentéseire reagált, amelyek szerint a Román Posta alkalmazottainak 60 százaléka minimálbérért dolgozik.
Az állami vállalat szerint a szakszervezeti képviselők hamis információkra épített "hazug, becsmérlő és rágalmazó vádakkal" álltak elő, hogy pánikot keltsenek az alkalmazottak körében. Hozzátették, a Román Postánál időben folyósítják a fizetéseket, és a vezetőség "széles körű béremelési programon" dolgozik. A beruházások a megszabott ütemterv szerint haladnak, és maradéktalanul betartják a menedzsmenttervet - nyomatékosították
A közlemény szerint a vállalati bruttó átlagbér a 2021-es 3350 lejről idén januárra 5000 lejre nőtt. Rámutattak, hogy a posta költségvetéséből évente mintegy 2 millió lejt fordítanak "a termelésből kivont" szakszervezeti vezetők fizetésére. Arra is kitértek, hogy a vállalat jelenleg az elmúlt 30 év legnagyobb digitalizálási folyamatán megy át, egy olyan reform- és átszervezési időszakot követően, amely a szakszervezetek miatt késve fejeződött be.


Cáfolták a szakszervezeti vezetőknek azt az állítását is, amely szerint a vezetőség szándékosan késlelteti az új kollektív munkaszerződés aláírását. Mint írták, az alkalmazottak jogait és jogosultságait belső szabályozó dokumentumok rögzítik és védik, de a kollektív munkaszerződést a vezetőség is hasznosnak tartja. „Ennek aláírása érdekében a Román Posta mindvégig szorgalmazta a tisztességes tágyalásokat, illetve hogy a szakszervezet mondjon le irreális követeléseiről, amelyek súlyosan károsítanák a vállalatot” - fogalmaztak.
A BNS elnöke, Dumitru Costin egy csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette, jelenleg nincs érvényes kollektív munkaszerződés, amely a postai alkalmazottak kollektív jogait és kötelezettségeit rögzíti. Közlése szerint hetek óta folynak a tárgyalások a szerződésről a szakszervezet és a vállalat vezetősége között, de nem sikerül dűlőre jutni, az álláspontok nem közelednek. Február 29-e a végső határidő a kollektív munkaszerződés véglegesítésére, ha addig nem készül el a dokumentum, elkezdik az aláírásgyűjtést, és megteszik a törvényben előírt többi lépést az általános sztrájk kirobbantására.
Costin beszélt arról is, hogy a Román Posta alkalmazottainak 60 százaléka minimálbért kap, "függetlenül attól, hogy milyen munkát végeznek a vállalatnál, milyen képzettséggel rendelkeznek, vagy milyen felelősséggel jár a munkájuk". 2019-től a vállalati bruttó átlagbér gyorsabb ütemben nőtt, mint az országos bruttó minimálbér, 2023-ban azonban megfordult ez a tendencia. „A vállalat vezetősége a minimálbérénél jóval kisebb mértékű fizetésemelést tervez, így 2024-ben a vállalati bruttó átlagbér mindössze 24 százalékkal fogja meghaladni az országos bruttó minimálbért” - magyarázta. A július 1-jétől esedékes minimálbér-emeléssel akár 80 százalékra nőhet a minimálbérért dolgozó alkalmazottak aránya - tette hozzá.
A Román Posta országszerte mintegy 5500 fiókkal rendelkezik, amelyek hozzávetőlegesen 19 millió állampolgárt szolgálnak ki. A vállalat jelenleg a román állam tulajdonában van, amelyet a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium, valamint a Proprietatea Alap képvisel 93,52 százalékos, illetve 6,48 százalékos részesedéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában