December 1

2023.12.01. 15:46

Iohannis: 2024 meghatározó év lesz Románia jövője szempontjából

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Romániában még sok a tennivaló, és a fel kell gyorsítani a sokáig halogatott változásokat - jelentette ki Klaus Iohannis államfő pénteken, a román nemzeti ünnep alkalmából adott fogadáson.
„Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy Romániában még sok a tennivaló, és a régóta halogatott változásokat gyorsabb ütemben kell folytatni. A beruházások támogatása, az intézmények kapacitásának megerősítése, hogy megfelelően szolgálják a polgárok érdekeit, az infrastruktúra fejlesztése, az egészségügyi szolgáltatások megerősítése, a közigazgatás korszerűsítése olyan célok, amelyeken elkezdtünk dolgozni, de még nem tartunk ott, ahol szeretnénk. Az elmúlt években számos nagy projekt indult el, többek között az energia területén: lefektettük a zöld technológiák alkalmazásának alapjait, hogy jelentősen csökkentsük az importált gáztól való függőséget, ami a jelenlegi geopolitikai helyzetben létfontosságú. Megkezdődött az állami rendszerek reformja, új oktatási törvényeink vannak, folytatjuk a közigazgatás digitalizálását, biztosítottuk a hadsereg modernizációjához szükséges forrásokat egy rendkívül nehéz helyzetben. Mindezeket folytatni kell” - nyomatékosította Iohannis a Cotroceni-palotában mondott beszédében.
Az államfő felhívta a figyelmet, hogy 2024 döntő jelentőségű év lesz Románia jövőjét tekintve, ugyanis egy év alatt európai parlamenti, helyhatósági, parlamenti és államfő-választásokat is tartanak. A választási eredmények szabják majd meg Románia irányát a következő évekre - hangsúlyozta.
Iohannis azt mondta, harmincöt évvel az 1989-es decemberi forradalom után jó alkalom a demokratikus érettség gyakorlására a választásokon való részvétel. Emlékeztetett, hogy a szabadsághoz és demokráciához nemzedékek áldozatán keresztül vezetett az út, nekik köszönhetjük most a választáshoz való alapvető jogunkat, amely az egyetlen demokratikus eszköze annak, hogy beleszólásunk legyen az ország jövőjébe. „Ezért a mi felelősségünk, hogy megvédjük nemzetünk jövőjét, ugyanakkor ébernek kell maradnunk a szélsőséges áramlatokkal szemben, amelyek, ha nem vagyunk résen, valódi veszélyt jelenthetnek társadalmunk alapelveire és értékrendünkre” - figyelmeztetett az államfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában