Béremelés

2023.12.11. 11:45

Ciolacu: A közméltóságok kivételével minden közalkalmazottnak öt százalékkal fog nőni a bére

Marcel Ciolacu kormányfő hétfőn bejelentette, hogy a közméltóságok kivételével minden közalkalmazottnak 5 százalékkal nőni fog a bére jövő évtől.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Ciolacu a Szociáldemokrata Párt (PSD) központi székhelyén beszélt erről a 2024-es állami költségvetés tervezete kapcsán. Elmondta még, hogy a GDP (bruttó hazai termék) 7,3 százalékát beruházásokra fogják fordítani, Románia történelmében ez lesz az eddigi legmagasabb beruházási büdzsé. Az oktatási ágazat szintén rekord szintű, a GDP 4,1 százalékát kitevő költségvetésből gazdálkodhat - hangsúlyozta.
Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az országos helyreállítási tervben (PNRR) is közel 12 milliárd euró áll rendelkezésre az oktatási rendszer infrastrukturális beruházásaira. A pedagógusok fizetését firtató kérdésre a kormányfő azt válaszolta, hogy a szakszervezeti vezetőkkel közösen fognak dönteni erről a következő napokban.
Ciolacu leszögezte még, hogy egyetlen minisztérium sem fog veszíteni egyetlen lejt sem. Rámutatott: azok a minisztériumok kapnak jövőre kevesebb pénzt, amelyek idén befejezték a beruházásokat, és ebben az évben kiutalták nekik a társfinanszírozáshoz szükséges összegeket.
Elmondása szerint a szállításügyi tárcának is jelentősen, 30 százalékkal nő jövő évben a büdzséje, az egészségügyi minisztériumé pedig közel 26 százalékkal.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak is nő a költségvetése, 12 milliárd euró lesz jövőre, azonban jól meg kell nézni, hogyan és mire költik ezt a pénzt, mert "elege lett" a médiában folyamatosan megjelenő hírekből, melyek szerint „nincs pénz gyógyszerekre, nem kaptak pénzt a kórházak, nincs pénz az egészségügyi programokra”. Ciolacu szerint ezért prioritást jelent a CNAS digitalizálása, hogy pontosan nyomon lehessen követni, mire költik a pénzt, hogyan kezelik az alapokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában