Látogatás

2023.11.29. 18:55

Görögkatolikus püspökökkel találkozott Balázsfalván Klaus Iohannis

Forrás: presidency.ro

Agerpres

A görögkatolikus püspökökkel találkozott szerdán Klaus Iohannis a görögkatolikus nagyérsekség balázsfalvi székhelyén az egyház kommunisták általi betiltásának 75. évfordulója alkalmából rendezett esemény felvezetéseként.
A zártkörű találkozóra az államfőt a felesége, Carmen Iohannis is elkísérte.
Klaus Iohannis szerdán beszédet mond a balázsfalvi Szentháromság-székesegyházban a görögkatolikus egyház betiltásának 75-ik évfordulójára szervezett rendezvényen.
Az államfő negyedszer látogatott ebben a minőségében Balázsfalvára, három alkalommal az előző mandátuma alatt kereste fel az erdélyi települést. Legutóbb 2019-ben, amikor Ferenc pápa boldoggá avatott a Szabadság-mezőn hét román görögkatolikus vértanú püspököt.
Az akkor 1,8 millió hívet számláló görögkatolikus felekezetet 1948. december elsején tiltotta be a kommunista hatalom, püspökeit már korábban, októberben letartóztatták és megkínozták. Az egyház javait elkobozták, mintegy 2500 templomát az ortodox egyház kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában