Javaslat

2023.10.04. 13:01

Törvénytervezetet nyújtott be a PNL: végrehajtandó szabadságvesztéssel büntetendő a drogkereskedelem

Forrás: Facebook/Alina Gorghiu

Agerpres

Alina Gorghiu igazságügyi miniszter szerdán bejelentette, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakciói iktatták a parlamentben az úgynevezett 2 Mai-törvény tervezetét.
A tárcavezető közleménye szerint a jogszabályjavaslat előírja, hogy a magas kockázatú kábítószerekkel történő kereskedés bűncselekménye kizárólag végrehajtandó szabadságvesztéssel büntetendő, azaz a börtönbüntetés nem függeszthető fel próbaidőre.
A tervezet ugyanakkor a jelenlegi 2-7 évről 3-10 évre növeli a pszichoaktív hatású szerekkel kapcsolatos egyes bűncselekményekre előírt büntetési tételeket.
Alina Gorghiu szerint a büntetések szigorítását a 2 Maion történtekhez hasonló tragédiák indokolják. 'Ha már korábban megszületett volna ez a törvény, Roberta és Sebastian, a drogfogyasztás miatt történt nyári baleset áldozatai talán már az egyetemi évfolyamtársaikkal lennének' - írta a miniszter arra utalva, hogy egy kábítószer hatása alatt vezető fiatal két egyetemista halálát okozta augusztusban a tengerparti településen.
A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy idén szeptember végéig 22.135 drogkereskedelemmel kapcsolatos büntetőeljárás volt folyamatban, míg az előző év azonos időszakában 18.233, tehát az esetek száma nőtt.
Gorghiu szerint a kábítószerellenes fellépést elősegítő jogszabályok módosítását az is indokolja, hogy 2022 végén az EU Drogellenes Ügynökségének nyilvántartásában 930 új pszichoaktív anyag szerepelt. 'Ezek a titkos laboratóriumokban előállított szerek sokkal károsabbak az egészségre, mint a hagyományos kábítószerek, és az utóbbiaknál megfizethetőbbek, ami vonzóvá teszi őket a fiatalok számára' - olvasható a közleményben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában