Sajtótájékoztató

2023.10.01. 08:38

Miniszterelnök: Szükség van a helyi és a központi közigazgatás reformjára

Szombati temesvári sajtótájékoztatóján Marcel Ciolacu kijelentette, hogy nagyon eltökélt azoknak az intézkedéseknek a végrehajtásában, amelyekért a kormány felelőséget vállalt a parlamentben.

Agerpres

A miniszterelnök kifejtette, hogy szükség van a helyi és a központi közigazgatás reformjára, a minisztériumok, polgármesteri hivatalok és megyei tanácsok átszervezésére és hatékonyabbá tételére. Hangsúlyozta, nem várja el, hogy a közintézmények egyik napról a másikra elbocsássanak alkalmazottakat, de 'a polgárok kiszolgálását összhangba kell hozni a közigazgatás hatékonyságával'.
'A reformok jó dolgokat hoznak. Ne féljenek a reformoktól. Romániának fejlődésre van szüksége' - jelentette ki Ciolacu.
Sajtótájékoztatóján a miniszterelnök az egyik legsürgősebb teendőnek az adócsalás megfékezését nevezte. Közlése szerint a parlamenti felelősségvállalással elfogadtatott törvény több változást is hoz ezen a téren. Rámutatott: ennek a jogszabálynak az a legfontosabb célja, hogy az ország ne veszítsen el 70 milliárd eurót az uniós alapokból. Megismételte, hogy a törvénybe foglalt intézkedések nem fogják érinteni az átlagembereket.
'De azt nem tudom elfogadni, hogy egy 760 milliárd eurós éves árbevételű vállalat 15 milliárd eurós nyereséget jelentsen, majd számos adóalap-csökkentés után 100 millió eurót fizessen a román államnak. Ne átkozzák az Európai Bizottságot, mert megmutatta nekünk a valóságot, azt, hogy így nem mehet tovább' - fogalmazott Ciolacu, hozzátéve, hogy az országos helyreállítási tervbe foglalt reformok nélkül 'nincs jövője Romániának'.
A miniszterelnök szerint a hazai közigazgatást előbb-utóbb át kell szervezni, de ennek kiegyensúlyozottan, átlátható módon kell megtörténnie. Megjegyezte azt is: nem lehet többé olyan iskola Romániában, ahol nagyon kevés diák tanul, az államnak más megoldásokat kell találnia ezeknek a gyerekeknek az oktatására.
A drogfogyasztással szembeni fellépésről azt mondta, hogy nem tömeges tesztelésekre, hanem a kábítószer-kereskedők börtönbe juttatására van szükség.
Ciolacu beszélt arról is, hogy Romániát szerinte egy olyan koalíciónak kell vezetnie, amelyik támogatja a szociáldemokraták országtervét. Közölte, hogy a PSD már dolgozik is az ország stratégiai irányait meghatározó projekten. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában