Takarékosan

2023.10.28. 09:54

Boloş: Korlátozni kell az év végi kiadásokat

A pénteki kormányülésen elfogadott sürgősségi rendelet nem tiltja meg az önkormányzatok költekezéseit, csak határt szab bizonyos kiadásoknak, ugyanakkor prioritásként kezeli az uniós alapokból és az EU helyreállítási alapjából megvalósított beruházásokat – jelentette ki a jogszabályt ismertető pénteki sajtótájékoztatóján a pénzügyminiszter.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

Marcel Boloş közlése szerint a rendelet három intézkedéscsomagot tartalmaz. Az első csomag rugalmasabbá teszi a költségvetési tartalékalap feltöltését, mivel a kormány a minisztériumok működéséhez és más állami kiadásokhoz szükséges összegeket ebből az alapból fogja biztosítani a közpénzek elköltésének közvetlenebb ellenőrzése érdekében.

A miniszter tájékoztatása szerint a második intézkedéscsomag az európai projektek és beruházások társfinanszírozásának biztosítását célozza. A kormány prioritásnak tekinti a 2014-2020-as programozási időszak forrásveszteség nélküli lezárását, azaz a kohéziós alapokban Románia számára elérhető 24 milliárd euró maradéktalan lehívását, és az uniós projektek elszámolásának határideje 2023. december 31-ig lejár – magyarázta.

A harmadik intézkedéscsomag a központi és helyi hatóságok költekezéseinek korlátozására vonatkozik.

A miniszter közölte, hogy a tervezetből végül törölték az energiaátmeneti alapból történő kifizetések korlátozását. Lemondtak arról is, hogy a közalkalmazottaknak csak jövőre fizesse ki a kormány a bíróságok által megítélt bérkülönbözeteik idei évben esedékes részleteit.

A helyi önkormányzatok költségeinek csökkentésére vonatkozó intézkedésekről Marcel Boloş azt mondta: az évi végi ünnepekre fordított kiadásokat vissza kell szorítani a "jóérzés határai közé", szem előtt tartva az ország rendkívül nehéz pénzügyi helyzetét. "Nem normális, hogy egy kivilágított karácsonyfa tízezer lejnél többe kerüljön" – fűzte hozzá.

Magyarázata szerint a rendelet értelmében az évi végi rendezvényekre az önkormányzatok nem költhetnek többet a január és október közötti kiadásaik átlagánál; az ezen felüli költségeket támogatásokból, szponzorálásokból kell biztosítaniuk. Boloş példaként említette, hogy 2022-ben év közben a központi és helyi közintézmények dologi kiadásokra összesen 1,1 milliárd lejt fordítottak, decemberben azonban ez az összeg 4,3 milliárd lejre ugrott. "Elnézést, de én 4 milliárd lejt inkább egy autópályára költenék" – jegyezte meg.

Mint kifejtette, országszerte több mint 16.000 saját költségvetésű közintézmény van, és ha mindegyik indokolatlan költekezésbe kezd év végén, az ország GDP-arányos deficitje 5,5 százalék fölé nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában