Tanügy

2023.09.07. 18:47

Rafila: Szükség van az iskolai drogtesztek bevezetésére, de csak a feltételek pontos megszabása után

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Szükségesnek tartja Alexandru Rafila egészségügyi miniszter az iskolai drogteszteket, de úgy véli, hogy ezek bevezetését a technikai és egyéb feltételek pontos megszabásának kell megelőznie, és kiegészítő intézkedésekre is szükség van. A tárcavezető az AGERPRES hírügynökségnek azt mondta, pontosan meg kell szabni a tesztelés elvégzésének módját, azt, hogy kiket tesztelnek, milyen feltételek mellett, illetve hogy milyen formában kérik majd a szülők hozzájárulását.
A miniszter szerint a drogtesztek iskolai bevezetését egy, elsősorban a szülőknek szóló tájékoztató kampánynak kell megelőznie. Mint magyarázta, kétféle teszt elvégzésére van lehetőség: a gyorsteszthez vizelet- vagy nyálmintát vesznek, majd pozitív eredmény esetén laboratóriumi vizsgálatot kell végezni, amelyhez vérmintára van szükség. A tesztelés kizárólag a szülő írásbeli hozzájárulásával történhet - hangsúlyozta Rafila. Hozzátette, kérhetné a tesztelést a szülő, vagy kezdeményezhetik az iskola képviselői, ha gyanúsnak találják a gyermek viselkedését.
Alexandru Rafila úgy véli, ha a laboratóriumi vizsgálat megerősíti a pozitív teszteredményt, az oktatási intézménynek egy egész sor intézkedést kellene hoznia. Pszichológiai tanácsadást kell biztosítani az érintett gyermeknek, meg kell tenni mindent megszégyenítésének és megbélyegzésének az elkerüléséért, és közösen meg kell beszélni a rendelkezésre álló kezelési lehetőségeket - vázolta elképzeléseit a miniszter. „Egy egész intézkedéscsomaggal kell előállnunk, nem egyetlen intézkedéssel. Csak a tesztelésről beszél mindenki, de ez csak egyike a szükséges intézkedéseknek” - nyomatékosította az egészségügyi tárca vezetője. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában