Támogatás

2023.09.22. 15:01

Ösztöndíjban részesülnek az iskolai tanulmányaikat folytató kiskorú anyák

Illusztráció

Agerpres

Hétszáz lejes ösztöndíjat kapnak a kiskorú anyák, ha továbbra is járnak iskolába, gyerekeik pedig elsőbbséget élveznek a bölcsődei felvételkor - közölte pénteken Natalia Intotero családügyi, ifjúsági és esélyegyenlőségi miniszter.

A tárcavezető ezt a Női Vállalkozók Országos Szövetségének (CONAF) az iskolaelhagyásról szóló rendezvényén jelentette be.

A miniszter elmondta, az intézkedéssel a kiskorú anyák és gyermekeik szétválasztását igyekeznek elkerülni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kizárólag azok a lányanyák kapják meg a 700 lejes ösztöndíjat, akik folytatják iskolai tanulmányaikat.

A minisztériumnak egy másik támogatási programja lehetővé teszi az állami gondozásban lévő 17 éves fiataloknak, hogy a 18. évük betöltése után is a befogadó intézményben maradjanak és több mint 2800 lejes havi ösztöndíjban részesüljenek, ha egyetemre felvételiznek, és a felsőoktatásban folytatják a tanulmányaikat. Ha pedig a munkaerő-elhelyezési ügynökség által felajánlott állások egyikét foglalják el, egyszeri, 9000 lejes segélyben részesülnek - részletezte a tárcavezető.

Hozzátette, az iskolai lemorzsolódás megakadályozására több programot is működtetnek, többek között a sokgyermekes családoknak járó utalványok rendszerét és az államilag garantált Student Invest hitelprogramot. Ugyanakkor országszerte több mint 150 nappali központot tartanak fenn, ahol a kiszolgáltatott családok gyerekei az iskolai órák után meleg ételt kapnak, elkészítik a házi feladataikat, és pszichológiai tanácsadásban részesülhetnek - mondta Intotero.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában