Zöld ház program

2023.09.06. 16:19

Közzétették a szerelőcégek listáját, a pályázók szerdától választhatják ki a nekik tetszőt

Illusztráció

Agerpres

A Zöld ház program keretében az áramfejlesztő napelemek felszerelésére állami támogatásra pályázatot benyújtott magánszemélyek és az egyházközségek szeptember 6-ától kezdődően a számítógépes alkalmazásból választhatják ki az 515 hitelesített szerelőcég közül azt, amelyiket megbízzák dokumentumaik ellenőrzésével, majd a telepítéssel - jelentette be szerdai közleményében a környezetvédelmi minisztérium. A Zöld ház program költségvetése közel 2 milliárd lej, amiből több mint 1,7 milliárd lejes keret magánszemélyek, 1,75 millió lej egyházközségek számára van elkülönítve. 
Mircea Fechet tárcavezető szerint az idei keret kétszerese a korábbinak, és az érdeklődés is nagy volt. A minisztérium szeretné, hogy mind a 87.500 pályázó a lehető legrövidebb időn belül termelő-fogyasztóvá (prosumer) váljék. Véleménye szerint a régiók szerinti szervezés kiváló ötlet volt, és elengedhetetlen a program sikeréhez. „Ez egy olyan program, amely az elkövetkező években is folytatódni fog, hogy minél több otthonban jelen legyen a zöld energiaforrás” - idézi a tárca közleménye a minisztert. A tárca szerint az online alkalmazásban kiválasztott szakember legtöbb 30 napon belül megvizsgálja a dokumentumokat, és eldönti, hogy a kérelmező jogosult-e a támogatásra.
A Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) ezt követően összegzi az alkalmazásban a támogatásra jogosult pályázók névsorát, és a szerelőcégek elkezdhetik a munkát. A pályázatok jóváhagyását követő 12 hónapban fel kell szerelni az áramfejlesztő napelemeket és meg kell szerezni az országos hálózatra való csatlakozási tanúsítványt. A kedvezményezettek maximum 20 ezer lejes támogatásban részesülhetnek, amelyhez 2000 lejes önrészre van szükség. A magánszemélyek május 19-e és június 23-a között, az egyházközségek június 27-e és 29-e között nyújthatták be a pályázatokat az AFM honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában