Korrupció

2023.09.23. 15:05

Kizárták a PSD-ből Dumitru Buzatut

Kizárták a Szociáldemokrata Pártból (PSD) Dumitru Buzatut – jelentette be szombaton az alakulat elnöke, Marcel Ciolacu.

Forrás: Ilona Andrei / G4Media.ro

Agerpres

A Vaslui megyei tanács elnökének kizárásáról egyöntetű döntés született a PSD Országos Politikai Bürójában. Dumitru Buzatu fia, Victor Buzatu lemondott a kormányfőtitkárságon betöltött államtitkári tisztségről, a megyei tanácselnök volt feleségének, Gabriela Creţu szenátornak pedig felfüggesztették a párttagságát – számolt be Ciolacu. 

A pártelnök az újságíróknak elmondta, nem számított erre Dumitru Buzatu részéről, akinek a tette árt az alakulat megítélésének. "Örülök, hogy az állami intézmények teljesen függetlenül működnek. Én azok közé tartozom, akik soha nem kommentálták a bírók és ügyészek döntéseit, különösen ilyen esetekben, amikor nyilvánvalóak a dolgok" – fogalmazott.

A Vaslui megyei tanács elnökét csúszópénz elfogadásán érték tetten péntek este, 1,25 millió lejt fogadott el, hogy hozzásegítsen egy céget egy szerződéshez. A pénzt egy étteremben vette át, és az autója csomagtartójában találták meg az ügyészek. Buzatu ellen vesztegetés elfogadása miatt indult eljárás, 24 órára őrizetbe vették és előzetes letartóztatását indítványozzák. 

Igazságtalannak tartja a Szociáldemokrata Pártból (PSD) való felfüggesztését a korrupcióval gyanúsított Dumitru Buzatu volt felesége, Gabriela Creţu szenátor. A törvényhozó a PSD elnökségének szombat reggeli döntésére reagálva rámutatott, nem érti, miért függesztették fel a párttagságát, igazságtalannak tartja a döntést, és szándékában áll megtámadni azt az alakulat feddhetetlenségi bizottságánál. "Miért függesztik fel a tagságomat abban a pártban, amelyet 33 éven át építettem, amelyben dolgoztam, kampányokat vezettem és öt kampányt megnyertem?" – tette fel a kérdést.

Nyilatkozatában Gabriela Creţu kitért fiának, Tudor Buzatunak az államtitkári tisztségből való lemondására is. Mint kifejtette, fia nem azért távozott a tisztségéből, mert oka lett volna erre, inkább "tiszteletbeli gesztust" tett, a kormányfőtitkárság államtitkáraként ugyanis együtt dolgozott a miniszterelnökkel, a kormánnyal. Gabriela Creţu azt is elmondta, 20 éve külön él Dumitru Buzatutól, hivatalosan 2015-ben váltak el. Azóta kollegiális viszonyban van vele, mint több más párttag.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában