Fiskális intézkedések

2023.09.19. 15:08

Kelemen Hunor: A kormány jelenleg keresi az utat, de nem tudja, hova akar eljutni

Kelemen Hunor kedden kijelentette, hogy a kormány 'keresgéli az utat', miközben 'fogalma sincs, hova akar eljutni', és 'improvizál'.

Agerpres

Az RMDSZ elnöke a fiskális intézkedésekről szóló törvénytervezetről nyilatkozott a sajtónak, amelyet a Ciolacu-kabinet parlamenti felelősségvállalással készül elfogadtatni.
A politikus az ellenzék által kilátásba helyezett bizalmatlansági indítványról elmondta, az RMDSZ akkor fog dönteni a kezdeményezés esetleges támogatásáról, ha már ismeri a kormány jogszabályjavaslatának végleges változatát.
'Most volt az első beszélgetésünk erről a törvénytervezetről, amely augusztus óta rengeteget változott, és improvizációkat látok benne. Az improvizációknak helyük van a művészetben, zenében, dzsesszben, de a politikában az improvizáció azt jelenti, hogy nem tudod, merre akarsz haladni, keresgéled az utat. Jelenleg nekem az a benyomásom, hogy a koalíció keresi az utat, fogalma sincs, hova akar eljutni, de keresgél és improvizál' - fogalmazott a politikus.
Kelemen Hunor kijelentette, ha a koalíciós partnerek tavaly hallgattak volna az RMDSZ-re, ma nem lenne ennyire súlyos a költségvetési deficit helyzete. Azt is kifejtette, hogy ha az RMDSZ kormányon maradt volna, 'kevesebb lenne az improvizáció a fiskális intézkedések és a helyi hatóságok terén'. Hozzátette, az a benyomása, hogy az eddig kilátásba helyezett intézkedésekkel 'mintha csak a piacot akarta volna tesztelni valaki', de még valószínűbb, hogy egyszerűen csak improvizált a kormány, mert nem tudta, milyen irányba induljon el.
Marcel Ciolacu kormányfő kedden a parlamentben találkozott az RMDSZ elnökével és frakcióival. Politikai források szerint a miniszterelnök részletesen tájékoztatta az RMDSZ képviselőit és szenátorait azokról a fiskális intézkedésekről, amelyekért a kormány felelősséget készül vállalni a parlament előtt.
A megbeszéléseken Marcel Ciolacu mellett részt vesz Marcel Boloş pénzügyminiszter és Marian Neacşu kormányfőhelyettes is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában