Export

2023.09.21. 10:23

Iohannis: Sikerült megoldást találni az ukrán gabona exportjának kezelésére

Illusztráció

Agerpres

Klaus Iohannis szerdán New Yorkban kijelentette, hogy sikerült megoldást találni az ukrán gabona exportjának kezelésére: egy olyan engedélyezési rendszert vezetnek be, amelyik megvédi a román gazdákat a behozatal káros hatásaitól.
Az államfő a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Ursula von der Leyen uniós főbiztossal és Mariya Gabriel bolgár kormányfőhelyettessel folytatott négyoldalú megbeszéléseiről számolt be a sajtónak.
Tájékoztatása szerint a találkozón a felek megoldást találtak a világpiacra irányuló ukrán mezőgazdasági termékek romániai tranzitjára és a Romániába való behozatalukra is. 'Lényegében egy exportengedélyezési rendszer bevezetéséről van szó. Az ukrán termékek exportját mindkét félnek engedélyeznie kell, így nagyon jól tudjuk ellenőrizni a jelenséget, és megvédjük a romániai gazdákat' - magyarázta Iohannis.
A gabonafélék tranzitjának kezelésével kapcsolatban az államfő 'megoldásorientált' hozzáállást sürgetett, hangsúlyozva: Bukarestnek továbbra is segítenie kell Ukrajnát eljuttatni a termékeit a világpiacra. Hozzátette, hogy a román kormány az ukrán féllel együtt olyan megoldásokat talált erre, amelyekkel az Európai Bizottság is egyetértett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában