DIICOT

2023.09.21. 17:38

Fentanillal és oxikodonnal való kereskedelemmel gyanúsítja a DIICOT egy gyógyszeripari cég alkalmazottját

Illusztráció

Agerpres

A jelenleg forgalomban lévő legveszélyesebb kábítószerekkel, fentanillal és oxikodonnal való kereskedelemmel gyanúsítják egy gyógyszeripari cég alkalmazottját. A Himer nevet viselő akció keretében csütörtökön három bukaresti helyszínen végzett házkutatást a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) és a fővárosi rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya.
A DIICOT közleménye értelmében a gyógyszeripari ágazatban tavékenykedő cég egyik alkalmazottja 2022-ben és 2023-ban rendszeresen forgalmazott kábítószernek minősülő hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket, nevezetesen több mint 10 ezer fentanil hatóanyagú tablettát, körülbelül 700 oxikodon tablettát, 1200 ampulla morfiumot, kodein tablettákat és 380 fentanil-tapaszt.
A nyomozáshoz közel álló források szerint a gyanúsított a gyógyszeripari cég egyik lerakatánál dolgozik. Elfogásakor az ügyészek több tucat dobozt találtak nála fentanil hatóanyagú tabletákkal, amelyeket eladásra szánt. Az ügyben több személyt előállítanak és az érintett cég tevékenységét is megvizsgálják. A fentanilt és az oxikodont a hozzájuk köthető magas halálozási arány miatt a jelenleg forgalomban levő legveszélyesebb kábítószerekként tartják számon.
A fentanil az egyik legerősebb szintetikus kábító fájdalomcsillapító, amelyet végstádiumban lévő daganatos betegeknél és műtétek okozta fájdalomcsillapításra használnak. A gyógyszer csak receptre kapható. Szaktanulmányok szerint a fentanil százszor erősebb a morfiumnál és 30-50-szer erősebb a heroinnál.
Az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) honlapján közzétett adatok szerint „olyan erős és halálos, hogy akár egy mikrogramm is képes megölni egy embert”. Ugyanitt azt írják, az Egyesült Államokban 2022-ben regisztrált 110 ezer túladagolásos haláleset több mint kétharmada a fentanillal állt összefüggésben.
Az erős fájdalom esetén alkalmazott oxikodon szintén vényköteles opioid, mivel könnyen függőséget okozhat. Az oxikodon Oxidolor, Oxycontin vagy Oxycodone néven található meg a gyógyszerpiacon, ezeknek a gyógyszereknek a hatóanyaga az oxikodon-hidroklorid - tájékoztatott a DIICOT.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában