Költségvetés

2023.09.25. 17:20

Ciolacu: Románia többé nem engedheti meg magának az államkasszát 75 milliárd lejtől megfosztó adókedvezményeket

A miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy véglegesítették a költségvetési hiány csökkentését célzó intézkedések jogszabálytervezetét, amelyért a kormány felelősséget készül vállalni a parlamentben.

Agerpres

A kormányülés elején Marcel Ciolacu kiemelte, a jogszabályjavaslat véglegesítése előtt egyeztettek az érintett szakszervezetek, munkáltatói szövetségek, civil szervezetek és a helyi önkormányzatok képviselőivel, javaslataik nagy részét belefoglalták a tervezetbe. Az intézkedések célja szerinte véget vetni a közpénzek pazarlásának, fellépni az adóelkerülés ellen és méltányos alapokra helyezni az adórendszert.
Ciolacu kijelentette, hogy a jelenlegi adókedvezmények évi 75 milliárd lejtől fosztják meg az államkasszát, az adóelkerülés pedig további 150 milliárd lejjel rövidíti meg a büdzsét. Ezek összesen a bruttó hazai termék 15 százalékát teszik ki. "Románia nem engedheti meg magának többé ezeket a kedvezményeket. (...) Nincs az a modern állam, amelyik ilyen körülmények között működni tudna" - fogalmazott.
A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az ország költségvetése a munkavállalók adólejeire, a fogyasztásra és az állami beruházásokra alapoz. Ugyanakkor "aberráns paradoxonnak" nevezte, hogy míg európai viszonylatban Romániában a legmagasabb a munka adóterhe, a tőke megadóztatásának szintje a legalacsonyabbak között van. "Kormányfőként kötelességem Románia érdekeit azon elégedetlen csoportok érdekei fölé helyezni, akik így nem milliárdos, hanem csak százmilliós nagyságrendű nyereségre tesznek szert" - jelentette ki.
Hozzátette, az intézkedésekre azért is nagy szükség van, hogy Románia tudja végrehajtani a helyreállítási tervben (PNRR) vállalt reformokat és hozzáférjen az uniós alapokhoz. "A tét több mint 70 milliárd euró és Románia OECD-csatlakozása, amely külföldi beruházások egész sorát vonná maga után. Nem sodorhatjuk veszélybe ezeket a stratégiai célkitűzéseket" - emelte ki.
Ciolacu ismét hangsúlyozta, hogy nem "megszorításokról" van szó. Mint mondta, megszorító intézkedéseket 2010-ben vezettek be, amikor csökkentek a fizetések és a nyugdíjak, az általános áfakulcs pedig 19 százalékról 24 százalékra nőtt. Most az élelmiszerek és a gyógyszerek áfája 9 százalék, a tűzifa, a villamos energia és a földgáz áfája 5 százalék marad, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy télen emelkedjenek az árak. Ugyanakkor 10 százalékkal 3300 lejre, az építkezési szektorban pedig 4500 lejre nő a minimálbér - emlékeztetett.
Hozzátette, a kormány az állami apparátus eddigi legambiciózusabb reformját készül véghezvinni, amely már rég várat magára. "Mivel ez eddig nem történt meg, én majd végigviszem. Nem áll szándékomban meghátrálni. Nagy szükség van erre a reformra, és én felvállalom, mert ez Románia egyetlen esélye a fejlődésre" - szögezte le Marcel Ciolacu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában