Eljárás

2023.07.20. 16:35

Kormányszóvivő: 47 büntetőeljárás indult a szociális létesítmények ellenőrzése nyomán

Összesen 47 büntetőeljárást indítottak a nyomozó hatóságok az időseket, gyermekeket és fogyatékkal élőket gondozó központokban végzett ellenőrzések nyomán - számolt be csütörtökön a kormányszóvivő.

Illusztráció

Agerpres

A belügyminisztérium adatait ismertetve Mihai Constantin a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hazai szociális létesítmények 97 százalékát ellenőrizték eddig az illetékes szervek, az akció Bukarest és Ilfov megye kivételével az összes megyében lezárult.
Közlése szerint a hatóságok számos központ működését felfüggesztették, többet bezártak vagy visszavonták az engedélyüket, ugyanakkor 47 büntetőeljárást indítottak a feltárt rendellenességek miatt. Az ellenőrzött intézmények gondozására bízott összesen 59.071 személyből 627-et kellett elköltöztetni. Utóbbiak közül 543 az engedély nélkül működő 51 bentlakásos otthon lakója volt. A megvizsgált szociális létesítmények 125 lakója szorult kórházi kezelésre, míg 184 személyt a hozzátartozói vettek gondozásba - sorolta az adatokat a kormányszóvivő. Hozzátette, hogy a hatóságok 110 intézmény működését függesztették fel.
Marcel Ciolacu miniszterelnök a csütörtöki kormányülés elején elmondta, hogy véget értek a voluntari-i idősotthonokban történt visszaélések nyomán országszerte elrendelt ellenőrzések. Tájékoztatása szerint a legtöbb rendellenességre Arad, Giurgiu, Konstanca, Máramaros, Hunyad, Teleorman és Vrancea megyében, valamint Bukarestben derült fény. A kormányfő kérte a munkaügyi minisztertől a felsorolt megyékhez tartozó szociális felügyeleti és kifizetési ügynökségek vezetőinek tisztségből való felfüggesztését a fegyelmi eljárások lezárásáig. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában