Ítélet

2023.07.26. 17:26

Jogerősen felmentették Gabriel Oprea volt belügyminisztert

Forrás: romania-actualitati.ro

Fotó: Atena Teognoste

Agerpres

Jogerősen felmentette szerdán a bukaresti ítélőtábla Gabriel Oprea volt belügyminiszter a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alól a Bogdan Gigină közlekedési rendőr halálos balesetének ügyében. Az ítélőtábla elutasította a korrupcióellenes ügyészség (DNA) fellebbezését, és megerősítette a bukaresti törvényszék korábbi felmentő ítéletét.
Megerősítette azt a korábbi ítéletet is, amellyel két év és nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a fővárosi törvényszék Petre Mazilura, a General MPM Impex Kft. ügyvezetőjére gondatlanságból elkövetett emberölés miatt, amiért az érintett útszakaszon munkálatokat végző cég nem jelezte jól látható módon az útburkolat felbontását.
A polgári peres eljárás keretében az ítélőtábla 350.000 euróról 160.000 euróra csökkentette annak az anyagi és erkölcsi kártérítésnek az összegét, amelyet Petre Mazilunak és a General MPM Impex Kft.-nek kell kifizetnie a közlekedési rendőr családjának.
Gabriel Oprea ellen 2018-ban emelt vádat DNA. Eredetileg a legfelsőbb bíróságra küldték a vádiratot, amely aztán eljárásbeli okokból előbb a főváros első kerületének bíróságára, majd a bukaresti törvényszékre került. 2015. október 20-án este a 28 éves Bogdan-Cosmin Gigină közúti balesetben végzetes koponya- és agysérüléseket szenvedett. A baleset pillanatában az áldozat a Gabriel Oprea akkori belügyminiszter gépkocsiját felvezető motoros rendőrként teljesített szolgálatot, miközben a tárcavezető a Cotroceni negyedbeli lakására tartott.
Az ügyészek szerint Oprea 2014-es tisztségbe lépése óta indokolatlanul használta a rendőri felvezetést, a törvény értelmében ugyanis nem lett volna jogosult arra, hogy a közlekedésrendészet állandó kíséretet biztosítson számára, ráadásul hivatali hatalmával visszaélve arra utasította a rendőröket, hogy nagy sebességgel hajtsanak. Részben ez vezetett a halálos kimenetelű balesethez, amelynek bekövetkeztekor a motoros rendőr 84 kilométeres óránkénti sebességgel haladt az eső és a sötétség miatt gyenge látási viszonyok között - érvelt a DNA.
A baleset másik kiváltó tényezője az ügyészek szerint az volt, hogy a gázvezetéken munkálatokat végző cég nem jelezte jól látható módon az útburkolat felbontását. Emiatt bíróság elé állították a General MPM Impex Kft.-t és ügyvezetőjét, Petre Mazilut is, ugyancsak gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában