Idősotthonok

2023.07.07. 12:56

Ciolacu a felelős intézmények vezetőinek menesztését kéri

Agerpres

Az idősotthonokban történt visszaélések miatt több felelős intézmény vezetőségének menesztését kérte a pénteki kormányülésen Marcel Ciolacu. A miniszterelnök felszólította a munkaügyi minisztert, hogy még a pénteki nap folyamán menessze az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS), illetve az Ilfov Megyei Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség vezetőségét.

Mint elmondta, az Ilfov Megyei Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (AJPIS Ilfov) hatáskörébe tartozik a bentlakásos idősotthonok felügyelete és engedélyezése. Az intézmény idén májusban és júniusban három otthont engedélyezett, amelyek az engedélyeztetési iratcsomóban szereplő fotók alapján ötcsillagos szállodák benyomását keltik, a sajtó azonban teljesen mást tapasztalt a helyszínen. 'Tehát egyes tisztviselők kicserélték a fényképeket, és olyan képekkel mentek az ANPIS-hoz engedélyért, amelyeknek semmi közük a valósághoz' - jegyezte meg a kormányfő.

Ciolacu ugyanakkor felszólította az Ilfov megyei tanács, illetve a fővárosi harmadik kerületi polgármesteri hivatal vezetőségét, hogy sürgősen menessze a helyi szociális ellátási és gyermekvédelmi igazgatóság vezetőit, akik a szociális szolgáltatások minőségéért és ellenőrzéséért felelősek.

A kormányfő kérte a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogait Védő Országos Hatóság elnökének menesztését is, mivel ennek az intézménynek a felügyelő testülete elmulasztotta a szóban forgó idősotthonok ellenőrzését.

Ugyanakkor az igazságügyi minisztert arra kérte Ciolacu, eszközölje ki a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségnél, hogy kezeljék prioritásként az idősotthonokban történt visszaélések ügyének felgöngyölítését. A belügyminiszternek azt mondta, a rendőrségnek magyarázatot kell adnia, hogy miért nem avatkozott közbe annak dacára, hogy a visszaélésekről állítólag már tudni lehetett egy ideje.

Marcel Ciolacu kijelentette, ellenőrzéseket akar az ország minden - állami vagy magánkézben lévő - bentlakásos otthonában, ahol gyerekeket, időseket vagy fogyatékossággal élőket gondoznak. Ennek előkészítésére vasárnap megbeszélést tart a belügyminiszterrel, a munkaügyi miniszterrel, az igazságügyi miniszterrel, az egészségügyi miniszterrel és a fejlesztési miniszterrel, valamint az illetékes hatóságok igazgatóival - közölte a kormányfő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában