Arad megye

2023.06.07. 10:57

Több száz ház megrongálódott a kedd esti földrengéskor Gyorok községben

Forrás: Gyoroki Polgármesteri Hivatal

Agerpres

A kedd esti 5,2-es erősségű földrengés az Arad megyei Gyorok (Ghioroc) községben több száz házat és középületetet, köztük a helyi kórházat, rongált meg, öt háznak beszakadt a teteje vagy a fala.
Corneliu Pop-Morodan gyoroki polgármester az AGERPRES-nek szerdán elmondta, már kedd este elkezdték a kárfelmérést, de olyan sok házat érintett a földrengés, hogy ezt szerdán folytatják, és 12 órára összehívta a helyi vészhelyzeti bizottságot is.

Forrás: Gyoroki Polgármesteri Hivatal

Az elöljáró szerint közel volt a földrengés epicentruma, és a községhez tartozó három településen több száz házban keletkezett kár, főként háztetők rongálódtak meg, kémények zuhantak le, de falak is megrepedtek, sőt, öt háznak beszakadt a teteje vagy a fala. A helyi kórház tetőzete szintén megrongálódott, de szerencsére senki nem sérült meg. A polgármesteri hivatal dolgozói és önkéntesek kora reggeltől a terepen vannak, hogy a lakosságnak segítsenek - magyarázta Pop-Morodan.
Az Arad megyében bekövetkezett földrengés epicentrumának közelében fekvő Temeshidegkút (Zăbrani) községben is száznál több kémény zuhant le a háztetőkről, mondta el Dănuţ Codrean elöljáró az AGERPRES-nek.
A polgármester szerint ezen kívül egy ház mennyezete beomlott, több ház fala megrepedt, az önkormányzat dolgozói már kedd este óta segédkeznek a lakosságnak a károk kijavításán.
Az Arad megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) tájékoztatása szerint a Gyorok - Ópálos (Păuliş) régióban az önkéntes katasztrófavédelmi brigádok segédkeznek a lakosságnak. Közölte továbbá, hogy Aradon 18 hívás érkezett az 112-es segélyhívószámra a földrengést követően. A lakosság lezuhant épületelemekről számolt be, ketten személygépkocsi megrongálódását jelentették be. Kedd este a Richter-skálán 5,2-es erősségű földrengés következett be 5,6 kilométeres mélységben, Arad megyében. Epicentruma Lippa és Arad között volt. Utórezgései között volt egy 3,2-es erősségű is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában