Sztrájk

2023.06.02. 14:13

Tanügyminiszter: Ha jövő héten nem ér véget a sztrájk, számolni kell az országos vizsgák átütemezésével

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

Ha jövő héten nem ér véget a tanügyi alkalmazottak általános sztrájkja, számolni kell az országos vizsgák átütemezésének lehetőségével - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter.
Ligia Deca elmondta, eddig nem kellett módosítani a nyolcadikosok országos képességfelmérő vizsgája és az érettségi ütemtervén, de meghosszabbították június 9-éig a diákok tanulmányi helyzetének lezárását és az érettségire való iratkozás időszakát. „Június 12-én kezdődik az érettségi, június 19-én pedig a képességfelmérő vizsga, de ahhoz, hogy tartani tudjuk magunkat az eredeti ütemtervhez, hogy biztosítsuk a kiszámíthatóságot és a jó vizsgakörülményeket, jövő héttől mindenkinek vissza kellene térnie az osztálytermekbe. Ha ez nem fog megtörténni, fontolóra kell venni a vizsgákra való feliratkozási időszak és a tanulmányi helyzet lezárásának meghosszabbítását és az országos vizsgák átütemezését” - szögezte le. A tárcavezető megjegyezte, hogy 183 ezer tanuló készül a képességfelmérő vizsgára és hozzávetőlegesen 142 ezren az érettségire. „Ennek a több százezer tanulónak az érdekében újra kell kezdeni a tanítást” - fogalmazott.
Deca hozzátette, június 9-éig kiderül, hogy lehet-e tartani a vizsgák jelenlegi menetrendjét. Mint mondta, ha módosítani is kell az időpontokon, első körben csak a június 12-én kezdődő kompetenciavizsgákat ütemeznék át. "A vizsgák eltörléséről nem lehet szó. Minden nyolcadik osztályt vagy líceumot végző diáknak lehetősége lesz vizsgázni" - mutatott rá a tanügyminiszter. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában