Kormányalakítás

2023.06.13. 19:45

Kelemen Hunor: az RMDSZ várhatóan nem vesz részt az új román kormányban

Kelemen Hunor szövetségi elnök kedd este kijelentette, hogy ha a koalíciós partnerek nem változtatnak az álláspontjukon, az RMDSZ nem vesz részt az új kormányban.

Forrás: gov.ro

Agerpres

A parlamentben nyilatkozó politikus elmondta, hogy a keddi tárgyalásokon nem sikerült egyezségre jutni a másik két koalíciós partnerrel az új kormány összetételéről. Nem zárta ki, hogy szerda reggelig találnak egy megoldást, de megjegyezte: erre nem lát sok esélyt.

Kelemen Hunor kifejtette: nagyon sajnálja, hogy nem tudtak megállapodni a Nemzeti Liberális Párttal és a Szociáldemokrata Párttal, és az RMDSZ nem vehet részt az új kormányban. "A komolyságon, szakmaiságon és felelősségen túl rugalmasságot is mutattunk, de kényszer hatása alatt nem lehet dolgozni" – fogalmazott.

A szövetségi elnök szerint az RMDSZ a koalíciós tárgyalásokon minden lehetséges erőfeszítést megtett a kompromisszumkeresésre, és az egyeztetések során végig nyitottságot és rugalmasságot tanúsított. "Meglátjuk, hogy a továbbiakban, holnap, holnapután mi történik" – mondta sajtónyilatkozatában Kelemen Hunor.

Korábban Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető kijelentette: az RMDSZ elfogadja az energiaügyi és a környezetvédelmi minisztérium irányítására vonatkozó ajánlatot, de ha ez sem érvényes már, akkor más ajánlatot nem fogad el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában