Rendőrség

2023.06.07. 17:09

Embercsempészettel foglalkozó nemzetközi bűnszövetkezetet lepleztek le a hatóságok

Illusztráció

Agerpres

Török, szír és román állampolgárokból álló, migránscsempészetre szakosodott bűnszervezetet számoltak fel a hatóságok - tájékoztatott szerdán a román rendőr-főkapitányság.
A közlemény szerint a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) munkatársai a rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó egységével közösen 11 házkutatást végeztek szerdán Temes, Arad és Argeş megyében egy migránscsempészettel foglalkozó bűnszervezet tagjainak leleplezésére.
A rendőrség szerint az ügyben közösen nyomoznak az illetékes német, szerb és román hatóságok.
Az eddigi adatok szerint a bűnszervezetet román és török állampolgárok hozták létre és működtették 2022-ben és 2023-ban, hogy török és iraki állampolgárságú migránsokat juttassanak el illegálisan Törökországból Németországba Bulgárián vagy Szerbián és Románián keresztül.
A bűnszervezetet Törökországban, Németországban és Szerbiában letelepedett személyek irányították. Az általuk beszervezett emberek segítettek a migránsoknak átjutni Romániába, ideiglenesen elszállásolták őket temesvári és aradi bérelt ingatlanokban, majd megszervezték a továbbszállításukat. Többségüket a bűnszervezet által felbérelt sofőrök vezette járművekbe rejtve kísérelték meg átjuttatni a román-magyar határon, de gyalogosan, az úgynevezett zöldhatáron is próbálkoztak.
Az ügy felgöngyölítése során több mint 300, a határon átcsempészett migránst azonosítottak a hatóságok. "Szolgálataiért" a bűnszervezet 4000 és 10.000 euró közötti összeget kért, például a Romániából Németországba történő eljutás 4000-5000 euróba került.
A romániai házkutatások során luxusautókat és pénzt foglaltak le a hatóságok, és kilenc személyt előállítottak.
Ezzel párhuzamosan Németországban két, Szerbiában egy helyszínen tartottak házkutatást az ügyben - közölte még a rendőrség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában