Készültség

2023.06.05. 18:36

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el kilenc erdélyi megyére

Forrás: Shutterstock

Agerpres

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el hétfőn az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) a Szamos, a Maros és az Olt vízgyűjtő medencéjére. A figyelmeztetés Beszterce-Naszód, Bihar, Kolozs, Maros, Fehér, Hargita, Brassó, Szeben és Hunyad megyét érinti.

Az INHGA szerint hétfőn éjfélig a Nagy-Szamos, a Kis-Szamos, a Nyárád, az Aranyos, a Maros, a Küküllő, a Kis-Küküllő és Nagy-Küküllő, illetve a Szeben folyók és mellékvizeik mentén a csapadék miatt nagy mennyiségű víz áradhat le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet.

Hétfőn 22 óráig helyi áradásokkal is számolni kell kisebb folyóvizeken, főleg Kolozs és Fehér megyében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) viharos időre adott ki elsőfokú (sárga jelzésű) figyelmeztetést. A meteorológusok szerint hétfőn 22 óráig Bihar, Kolozs, Hunyad, Arad, Fehér, Szeben, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Beszterce-Naszód, Máramaros megyében, valamint Neamţ és Suceava megye nyugati részén felerősödik a szél, villámlás, égzengés és záporeső várható. A rövid idő alatt lezúduló eső mennyisége eléri a 20-25, helyenként a 30 litert négyzetméterenként. Jégeső sem kizárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában