Kitermelés

2023.06.22. 15:54

Az energiafüggetlenség elérését remélik a Neptun Deep földgázkitermelési projekttől a koalíció vezetői

Illusztráció

Forrás: OMV

Agerpres

A fekete-tengeri Neptun Deep földgázmező kitermelésének elindításával Románia döntő lépést tesz az energiafüggetlenség felé - jelentette ki csütörtökön Marcel Ciolacu miniszterelnök. A kormányfő a Victoria-palotában beszélt erről annak kapcsán, hogy az OMV Petrom és a Romgaz szerdán bejelentette: belefog a Fekete-tenger romániai térségének legnagyobb földgázkitermelési projektjébe.
A bejelentés apropóján szervezett eseményen Ciolacu kijelentette, a Fekete-tenger talapzatában lévő földgáz kitermelésének elindításával az ország döntő lépést tesz az energiafüggetlensége felé. „Nagyon régóta várják ezt román családok milliói és román cégek százezrei. Itt az ideje, hogy ezt az energiaforrást gazdasági fejlődésünk szolgálatába állítsuk az iskolákban, kórházakban, farmokon és gyárakban, a román állampolgárok kézzelfogható hasznára” - fogalmazott a kormányfő.
Kifejtette, a Neptun Deep projekt a közszféra és a versenyszféra kiváló együttműködésének eredménye, és az OMV Petrom és a Romgaz ez irányba tett erőfeszítései 'lenyűgözőek'. Ebből kiindulva remélhetőleg 2027-ben megkezdődik a földgáz kitermelése a Fekete-tenger talapzatából - mondta Ciolacu.
A miniszterelnök hozzátette, Romániának megvan a tapasztalata ahhoz, hogy az Európai Unió legjelentősebb földgáztermelőjévé váljon, amely hosszú távú, kiszámítható és számottevő energiabiztonságot fog nyújtani a régiónak. Nicolae Ciucă, a szenátus elnöke úgy fogalmazott az eseményen, hogy négy éven belül Románia már nem fog gázbehozatalra szorulni. „Az ország állampolgárait megnyugtathatjuk, hogy nem kell aggódniuk a gázkészletek miatt, mert a fekete-tengeri gázzal a lakosságot és az ország összes intézményét fogjuk ellátni, és mindemellett lesz egy gázmennyiség, amelyet exportálni tudunk, hogy biztosítsuk más európai országok szükségleteit is” - hangsúlyozta Ciucă.
A politikus rámutatott, az ország iparának 'felélesztéséhez' földgázra van szükség, ezért a kormány minden szükséges intézkedést meg fog hozni a projekt megvalósulásálrt. Ugyanakkor arra kérte a két energiavállalatot, hogy tartsák magukat vállalásaikhoz, és időben valósítság meg a projektet. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a Fekete-tenger talapzatában lévő földgáz kitermelése a koalíció kormányprogramjának része, mert ez fontos lépés az energiafüggetlenség irányában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában