Kizárás

2023.06.15. 08:06

Alkalmatlannak tartja az egészségügyi miniszteri tisztség betöltésére Alexandru Rafilát a PSD egyik képviselője

Forrás: gov.ro

Agerpres

Nem tartja indokoltnak a kizárását a Szociáldemokrata Pártból (PSD) Patriciu Achimaş-Cadariu képviselő, amiért a Ciolacu-kormány miniszterjelöltjeinek szerdai parlamenti meghallgatásakor kétségbe vonta az egészségügyi tárca élére javasolt Alexandru Rafila alkalmasságát a tisztség betöltésére, és arra kérte az illetékes szakbizottság tagjait, hogy negatívan véleményezzék a jelöltet.
Az ülésen a politikus 'bűnös hanyagsággal' vádolta az egészégügyi minisztert, mert nem ültette a gyakorlatba az országos rákellenes tervet. 'Ha egy ember elesik az utcán, és arra jár egy orvos, köteles gondoskodni róla. Ha a miniszternek van egy eszköz a rákos betegek életének megmentésére, de nem alkalmazza, az éppen olyan, mintha odasétálna az utcán elesett emberhez, hátralépne, és azt mondaná neki, hogy várjon még tíz percet' - érvelt Patriciu Achimaş-Cadariu.
Az ülés után a politikus a sajtónak elmondta, hogy nem kapott szemrehányást a megnyilvánulásáért a párttársaitól, és nem tartja indokoltnak a kizárását a PSD-ből, mert úgy érzi, hogy csak az igazságot mondta ki Alexandru Rafila meghallgatásán. 'Több tízezer rákos betegünk van, és világszerte bebizonyosodott, hogy a megmentésükhöz szükséges eszköz az országos rákellenes terv. Elfogadták ezt a törvényt, és alkalmazzák, ez nem bűn?" - fogalmazott a politikus.
Emlékeztetett arra, hogy a PSD jelöltlistáján jutott ugyan be a parlamentbe, de elsősorban a rákbetegek érdekeinek védelmére esküdött fel.
A szakbizottsági ülésen Alexandru Rafila azt válaszolta Patriciu Achimaş-Cadariu kritikáira: a rákellenes törvényt azért nem alkalmazta még, mert hátrányosan megkülönbözteti a betegek egy részét, ezért a minisztérium módosítana rajta.
Klaus Iohannis államfő tavaly november 22-én hirdette ki az országos rákellenes tervet jóváhagyó törvényt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában