Különnyugdíj

2023.06.27. 17:59

A szenátus illetékes szakbizottságai pozitívan véleményezték a különnyugdíjakra vonatkozó törvénytervezetet

A szenátus jogi és a munkaügyi bizottsága kedden pozitívan véleményezték a különnyugdíjakra vonatkozó törvénytervezetet a képviselőház által elfogadott formában.

Illusztráció

Agerpres

A képviselőház hétfőn fogadta el a különnyugdíjakra vonatkozó törvényjavaslatot, de visszaküldte a szenátushoz, mert az jelentős módosításokat tartalmaz a felsőházban eredetileg elfogadott változathoz képest.
A törvény célja, hogy a szolgálati nyugdíj kiszámítása a szakterületen eltöltött szolgálati idő alapján történjen, és a minimális járulékköteles szolgálati időt az állami nyugdíjrendszerben alkalmazotthoz igazítsák.
A képviselőház munkaügyi bizottságának vezetője, Adrian Solomon szociáldemokrata párti képviselő szerint a tervezet nem ezen nyugdíjak eltörléséről rendelkezik, hanem a járulékalapú nyugdíjakra való fokozatos áttérésről 2043-ig.
A tervezetnek a szenátus munkaügyi bizottságában lezajlott vitáján Ştefan Pălărie, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője kijelentette, hogy a tervezet csak egy 'álreform'. Az USR szenátusi frakciójának vezetője, Radu Mihail pedig ara hívta fel a figyelmet, hogy ez a jogszabály nem szüntet meg semmiféle különnyugdíjat.
Ion Rotaru, a bizottság elnöke azonban leszögezte, hogy a munkaügyi minisztérium felelősséget vállal minden végrehajtott módosításért. Ezek pedig megegyeznek az Európai Bizottság, a Világbank követelményeivel - magyarázta.
'Mindannyian le szeretnénk hívni az európai alapokat, ez az ügy pedig mérföldkő az országos helyreállítási tervben, meg kell oldanunk' - nyomatékosította, és hozzátette, hogy menet közben még össze lehet hangolni a meg nem oldott dolgokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában