Eurostat

2023.05.30. 13:39

Romániában nőtt a legnagyobb mértékben az ezer főre jutó személygépkocsik száma, de így is a legkisebb az EU-ban

Az Európai Unió (EU) országai közül a 2001 és 2021 közötti időszakban Románia könyvelhette el a legnagyobb átlagos éves növekedést az ezer főre jutó személygépkocsik számát tekintve, de még mindig a legkevésbé motorizált tagország - derül ki az Eurostat kedden közzétett adataiból.

Illusztráció

Agerpres

Romániában a vizsgált időszakban 5,4 százalékos, Lengyelországban 4,5 százalékos volt a motorizációs ráta átlagos éves növekedése. Ezzel szemben Svédország 0,3, Németország és Luxemburg 0,4, Belgium és Ausztria 0,5, Franciaország és Olaszország 0,7, Spanyolország 0,8, Málta és Hollandia 0,9 százalékos átlagos éves növekedést jegyzett.
Mindazonáltal 2021-ben Románia sereghajtó volt az EU-ban a motorizációs ráta tekintetében, az országban alig 400 személyautó jutott 1000 főre, kevesebb mint Lettországban és Bulgáriában. Ezzel szemben Lengyelországban és Luxemburgban megközelítette a 700-at az ezer főre jutó autók száma.
Régiók szerinti lebontásban a tíz legmagasabb motorizációs rátával rendelkező régió közül négy olaszországi volt 2021-ben. A tíz legalacsonyabb autóhasználati rátával rendelkező régió közül négy Görögországban, kettő Romániában (az északkeleti régióban 304, Dél-Munténiában 350 autó jutott 1000 lakosra), kettő Franciaországban, egy Németországban és egy Magyarországon található.
2021-ben az egy főre jutó személygépkocsik átlagos száma az EU-ban 0,53-ról 0,57-re nőtt. Az adatok azt mutatják, hogy a nyugati tagországok "motorizáltabbak" a közép- és kelet-európai tagországoknál. Az egyes régiók között azonban jelentős eltérések vannak: Romániában a Bukarest-Ilfov régióban több mint 0,6 autó jutott egy főre 2021-ben, míg az északkeleti régióban mindössze 0,3.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában