Vége

2023.05.30. 10:27

Lemondott az Országos Adóhatóság (ANAF) vezetője

Lemondott az Országos Adóhatóság (ANAF) elnöke. Lucian Heiuş hétfőn este jelentette be döntését a Facebook-oldalán. Közlése szerint mandátuma alatt az ANAF-nak sikerült teljesítenie az országos helyreállítási terv (PNRR) mérföldköveit és a kormányprogram célkitűzéseit.

Forrás: Facebook

Agerpres

Beszámolt arról, hogy 2022-ben 353,3 milliárd lej adót hajtott be az intézmény, 58 milliárd lejjel többet, mint egy évvel korábban, és 27,99 milliárd lej értékű áfát térítettek vissza az előző évi 24,34 milliárd lejhez képest. Ugyanakkor a 2023-as év első öt hónapjában 11,451 milliárd lej áfát fizetett vissza az ANAF - tette hozzá.
Heiuş közölte azt is, hogy 2023 áprilisában 780 értesítést küldtek szét olyan a magánszemélyeknek, akik nem tudják igazolni a jövedelmüket. Emellett a mandátuma alatt 50.979 ellenőrzést végeztek az adófizetőknél, jogi és természetes személyeknél, ami összesen 3,688 milliárd lej adótöbbletet eredményezett az államkasszának, az elvégzett 25.274 dokumentumellenőrzés révén pedig 554,2 millió lej többletösszeget gyűjtöttek be.
Az adócsalás elleni igazgatóság a bűnüldöző szervektől 289 lehetséges bűncselekmény kivizsgálását kérte, amelyek összesen 621,8 millió lejes kárt okoztak az államnak - sorolta az ANAF eredményeit a távozó intézményvezető. „Büszke vagyok arra, hogy megbízatásam ideje alatt az adóhatóság olyan területeken is elkezdte az adóelkerülések leleplezését, amelyekkel korábban nem foglalkoztak. Sajnálom, hogy nem tudtam befejezni az ANAF korszerűsítését és a megkezdett projekteket, és remélem, hogy a következő elnök folytatni fogja az intézmény digitalizációját” - zárta bejegyzését Lucian Heiuş.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában