Jogszabály

2023.05.31. 18:23

Kihirdette az államfő a törvényt, miszerint egy lakcímre legfeljebb tíz személyt lehet bejegyezni

Kihirdette szerdán Klaus Iohannis államfő azt a törvényt, amely szerint egy lakcímre legfeljebb tíz személyt lehet személyazonossági igazolvánnyal bejegyezni.

Agerpres
A 2005/97-es sürgősségi kormányrendeletet módosító jogszabály értelmében a személyi igazolványba nem lehet olyan lakcímet bejegyezni, amelyen tíznél több személyt tartanak nyilván a lakosság-nyilvántartó jegyzékben. Ez a korlátozás nem vonatkozik az ingatlantulajdonos családtagjaira, beleértve az egyenes ági és az oldalági rokonságot is, negyedik fokig.
Az előírás megszegése 75 lejtől 150 lejig terjedő pénzbírsággal büntetendő.
A törvény azt is előírja, hogy amint adottak lesznek a technikai feltételek az elektronikus személyazonossági igazolvány kiállításához, azt az ország bármelyik lakosság-nyilvántartó hivatalánál kérvényezni lehet majd, lakóhelytől függetlenül.
A jogszabály értelmében ugyanakkor azok a személyek, akik valamilyen okból a személyi igazolványukban szereplőtől eltérő címen laknak, a költözést követő 15 napon belül kötelesek jelenteni a lakcímváltozást a lakosság-nyilvántartó hivatalban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában