Jogszabály

2023.05.30. 14:27

Kihirdette az államfő a gyermekek családjuktól való elválasztásának megelőzéséről szóló törvénytervezetet

Klaus Iohannis államfő kedden kihirdette a gyermekek családjuktól való elválasztásának megelőzéséről szóló törvényt, amely többek között előírja az országos gyermekfigyelő rendszer létrehozását.

Agerpres

A kormány által kezdeményezett jogszabály szerint egy gyermek akkor van kitéve az elválasztás kockázatának, ha a családja rossz gazdasági és lakhatási körülmények között él, azaz a jövedelmi szegénység vagy a mélyszegénység veszélye fenyegeti; kockázati tényező a család egy vagy több tagjának rossz egészségi állapota, beleértve a fogyatékosságot is; növelik az elválasztás veszélyét a bántalmazó, erőszakos családi környezet és a felnőtt-gyermek kapcsolatokat hátrányosan befolyásoló magatartásformák.
Az elválasztás kockázatának van kitéve az a gyermek is, akinek a családja nincs a fentebb felsorolt helyzetekben, de bűnözői magatartás alakult ki nála, többször megszökött otthonról, alkoholt és drogokat fogyaszt, öngyilkosságot kísérel meg, illetve otthagyja az iskolát.
A törvény előírásai szerint az elválasztás megelőzése érdekében az illetékes állami szociális intézmények kötelesek támogatni a családot az elválasztás kockázatának kitett gyermek nevelésében és gondozásában többek között az alábbi esetekben:
- a család mélyszegénységben él, vagy alacsony jövedelemmel rendelkezik, és nem részesül szociális segélyben;
- a gyermeket egyedülálló munkanélküli szülő neveli, vagy mindkét szülő munkanélküli;
- a család jogellenesen foglalja el a lakóhelyét, túlzsúfolt, illegálisan épített, rögtönzött vagy nem lakás rendeltetésű ingatlanban él;
- a család kiskorú anyát vagy terhes kiskorút nevel;
- az egyedülálló szülő vagy mindkét szülő külföldön dolgozik;
- család egy vagy több tagját börtönre ítélték;
- a szülők egy vagy több gyermeküket kórházban 'felejtették'.
A törvény szerint az illetékes szociális intézmények végzik el a kockázatfelmérést az elválasztás veszélyének kitett gyermek otthonában. Ha a család megfelel a fentebb felsorolt kritériumok valamelyikének, a polgármester elrendeli egy szolgáltatási csomag összeállítását a támogatásukra.
A legkevesebb 12 hónapra kiterjedő csomagnak kötelező módon tartalmaznia kell a következő szolgáltatásokat és tevékenységeket: tájékoztatás, tanácsadás és kíséret biztosítása az egészségügy, az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás és a szociális védelem területén; a szülői készségek fejlesztése; a szociális segélyekhez és a meglévő szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítése; szociális, oktatási, egészségügyi és foglalkoztatási szolgáltatásokhoz való irányítás.
A törvény előírja a gyermekvédelmi hatóság informatikai rendszerének részeként működő országos gyermekfigyelő rendszer létrehozását is, ami az elválasztás kockázatának kitett gyermekek számítógépes nyilvántartásba vételével kapcsolatos összes tevékenységet tartalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában