Közlemény

2023.05.26. 09:24

FRISSÍTVE | Kelemen: A koalíciós partnereinkkel abban állapodtunk meg, hogy elhalasztjuk a kormányfőcserét

A kormányfőnek az eredeti ütemterv szerint május 26-án kellett volna lemondania, hogy a koalíciós megállapodásnak megfelelően megvalósuljon a kormányváltás.

Forrás: Facebook/Kelemen Hunor

RMDSZ-közlemény/Agerpres

,,Előbb megoldjuk a tanügyben dolgozók problémáit, és csak azután folytatjuk a tárgyalásokat az új kormány felállásáról. Másfél évvel ezelőtt azért vállaltuk a kormányzást, hogy stabilitást, kiszámíthatóságot hozzunk, és visszaállítsuk a bizalmat a társadalomban. Ez alatt az idő alatt egyik kezünkkel építkeztünk, a másik kezünkkel meg sok tüzet el kellett oltani, mégis sikerült jó válaszokat adnunk az energiaválságra, a növekvő áraktól megvédtük a nyugdíjasokat. A kormány feladata a társadalom problémáinak megoldása. Ezt a feladatot kell nekünk elvégezni ezentúl is, mindenekelőtt megoldani a tanügyben dolgozók problémáit. Én bízom ebben a kormányban, bízom magunkban. Hosszú út előtt állunk, de ennek az útnak a végén jobb közszolgáltatásokat fogunk tudni nyújtani, és felzárkóztatjuk Romániát" - áll az RMDSZ közleményében.

Nem mond le

,,Ma kellett volna visszaadnom a megbízatásomat, ha a helyzet ezt megengedte volna. (...) A koalíciós partnerekkel folytatott tegnap esti és ma reggeli egyeztetések után úgy döntöttem, hogy folytatjuk a tárgyalásokat a tanügyi szakszervezetekkel" - jelentette ki a kormányfő a Marcel Ciolacu képviselőházi elnökkel és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Ciucă hozzátette: az az egyezség született a koalícióban, hogy a tanügyi sztrájk lezárásáig tisztségben marad. Felidézte, hogy amikor átvette megbízatását, hasonlóan nehéz helyzetben volt a társadalom, az egészségügyi krízist az energiaválság és az ukrajnai háború okozta válság és az infláció követte. Mindezek kezeléséhez politikai stabilitásra volt szükség, ezért hozták létre a kormánykoalíciót, amely szilárd parlamenti támogatottságának köszönhetően sikerrel nézett szembe a kihívásokkal - mondta a miniszterelnök.
,,Elmondhatjuk, hogy ennek a politikai stabilitásnak köszönhetően képesek voltunk kezelni az energiaválságot, kezelni az ukrajnai háború következményeit, az infláció hatásait; mindannyian láthattuk, hogy az idei évtől kezdve az infláció csökkenni kezdett, és van rá esély, hogy az év végére egy számjegyű legyen" - hangsúlyozta Ciucă.
A kormányfő szerint a koalíció intézkedéseinek köszönhetően Románia a harmadik legnagyobb gazdasági növekedést érte el az EU tagállamai közül a múlt évben és az idei év első negyedévben is. ,,Tavaly az európai alapok lehívása és a közvetlen külföldi befektetések értéke 22 milliárd euró körül volt, ami rekordot jelent országunk számára" - mutatott rá.

Prioritás

Ciolacu közölte, hogy ennek megfelelően Nicolae Ciucă kormányfői pozícióból, jómaga pedig képviselőház elnökként folytatják a megoldáskeresést a tanárok ,,legitim" követeléseinek rendezésére. Hozzátette, a leendő kormány ,,első számú prioritásként" fogja kezelni a tanügy és az egészségügy helyzetét. A tanügyi sztrájk idején nincs helye kormányfőcseréről szóló politikai egyezkedéseknek - szögezte le Ciolacu. A PSD elnöke hozzátette, az oktatás ,,a társadalom egyik alappillére", egy tanügyi sztrájk ,,erős érzelmi töltettel" jár, ezért a kormánynak a politikai tárgyalások elé kell helyeznie a súlyos társadalmi problémák megoldását.

Drulă: ,,A kormány kudarca"

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Cătălin Drulă kijelentette, hogy a miniszterelnök-csere elhalasztása a kormány kudarcának újabb bizonyítéka. Az ellenzéki politikus kifejtette, hogy megdöbbenve hallgatta a koalíció vezetőinek nyilatkozatait. ,,Teljesen elrugaszkodtak a valóságtól. Öt hónapja csak a tisztségek elosztásáról, a kormányfőcseréről beszélnek, arról, hogy melyik minisztérium kié legyen (...) és milyen politikai jövőre számíthat Ciucă úr. Ezek voltak a prioritásaik" - mondta Drulă. Az USR elnöke szerint kudarcba fulladt Klaus Iohannis dédelgetett terve, a Képzett Románia projekt is. 'Ma, amikor a kormányfőcserének meg kellett volna történnie, 18 év óta először általános sztrájk van az oktatásban, a tanárok az utcára vonultak, az iskolák bezártak, a gyerekek otthon vannak' - jelentette ki.
Drulă megismételte a Marcel Ciolacu képviselőházi elnöknek és Nicolae Ciucă kormányfőhöz intézett korábbi felhívását, hogy a parlament hétfőn fogadja el a pedagógusok béremelését és a különnyugdíjak eltörlését, ,,ha valóban az emberek problémái érdekli őket, nem a politikai tárgyalások".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában