Függetlenség napja

2023.05.10. 11:20

Iohannis: Soha nem szabad elfelejtenünk azoknak a bátorságát és áldozatvállalását, akiknek a nemzeti függetlenségünket köszönhetjük

Agerpres

Románia 146 évvel ezelőtt kikiáltott függetlensége megnyitotta az utat a nemzeti egység kiteljesedéséhez, a román állam modernizációjához és az ország belépéséhez az európai nemzetépítés folyamatába - állapította meg a nemzeti függetlenség napja alkalmából megfogalmazott szerdai üzenetében az államfő.
Klaus Iohannis szerint a román nemzet történelmének meghatározó eseményeire - az 1859-es egyesülésre, a függetlenségi háborúra, az 1918-as egyesülésre - való megemlékezés 'a múlt és a jelen elpusztíthatatlan kötelékének a megerősítését jelenti, és állandóan arra int, hogy mindig helyesen döntsünk Románia irányáról'.
'A történelem megmutatta, hogy a modernizálódás és a fejlődés során semmit sem lehetett könnyen elérni, és mindig is szükség volt felelősségre és hősiességre' - fogalmazott az elnöki hivatal közleménye szerint az államfő.
Iohannis rámutatott, hogy a nemzeti függetlenség napján azokról a hősökről emlékezik meg az ország, akik lehetővé tették az állami szuverenitás eszméjének megvalósítását. 'Soha nem szabad elfelejtenünk azoknak a bátorságát és áldozatvállalását, akiknek a nemzeti függetlenségünket köszönhetjük, és a felelősségünk az, hogy a következő lépéseink ugyanebből a szabadság és demokrácia iránti szenvedélyből merítkezzenek' - tette hozzá.
Az államfő szerint az ország szomszédságában zajló katonai konfliktus kontextusában 'mély értelmet nyer elődeink Románia függetlenedéséhez vezető bátor tetteinek tisztelete'. Üzenetében Iohannis hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a nyugati államok egységesek maradjanak a fenyegetésekkel szemben, és együttműködjenek a jogok és szabadságok, valamint a demokratikus értékek védelméért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában