Hősök napja

2023.05.25. 11:44

Iohannis: Felelősségünk és erkölcsi kötelességünk fellépni az általunk vallott értékek védelmében

Forrás: presidency.ro

Agerpres

A szomszédos országban zajló, a két világégés borzalmait idéző háború közepette Romániának erkölcsi kötelessége partnereivel és szövetségeseivel együtt határozottan fellépni az általa vallott értékek védelmében - jelentette ki Klaus Iohannis államfő a hősök napja alkalmából Nagyszebenben mondott beszédében.
Mint hangsúlyozta, Románia a NATO és az Európai Unió tagjaként meghatározó módon hozzájárul az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának biztonságához, ugyanakkor teljes mértékben elkötelezett a szabadság, a demokrácia, valamint az alapvető jogok védelmére és garantálására irányuló nemzetközi erőfeszítések mellett. "Miközben az ország határainál a múlt évszázad világégéseinek borzalmait idéző háború dúl, erkölcsi kötelességünk őseinkkel szemben és felelősségünk az ország polgáraival szemben, hogy partnereinkkel és szövetségeseinkkel együtt határozottan fellépjünk az általunk vallott értékek védelmében" - nyomatékosította.
Hozzátette, hogy a jelenlegi generációk felelőssége emlékezni a két világháború alatt elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekre és megbizonyosodni arról, hogy a múlt hibái nem ismétlődnek meg.
Az államfő a román emberek megbecsüléséről és tiszteletéről biztosította a háborús veteránokat. "Hálával és tisztelettel hajtunk fejet elődeink áldozata előtt. Az ő életük árán élhetünk ma szabadságban. Hőseinknek tartozunk azzal, hogy nemcsak szavakkal, hanem tetteinkkel is tiszteljük őket. Az emlékük előtti tisztelgés legnemesebb módja, ha folytatjuk az általuk megkezdett küzdelmet, és segítünk jobb jövőt teremteni az eljövendő nemzedékek számára" - tette hozzá beszédében Klaus Iohannis. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában