Büdzsé

2023.05.26. 15:17

Elfogadta a kormány a Román Kutatás Gálájának programját, 3,3 millió lejes évi költségvetéssel

Agerpres

Elfogadta pénteken a kormány a Román Kutatás Gálájának megszervezésére és finanszírozására vonatkozó határozatot.
A Román Kutatás Gáláján a legkimagaslóbb, itthon vagy külföldön élő román kutatókat fogják díjazni évi 3.300.000 lejes ráfordításból, amelyet az inflációhoz igazítanak - közölte a kormány.
A tájékoztatás szerint a program célja 'a kutatás nemzeti kultúrájának népszerűsítése'.
Az egyenként 300 ezer lejes díjakat olyan kutatókról, feltalálókról nevezték el, mint Henri Coandă, Ana Aslan, George Constantinescu, Nicolae Titulescu, Hermann Oberth, Nicolae Vasilescu Karpen, Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Mina Minovici, Victor Babeş, Ion Cantacuzino.
A díjazottakat a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter megbízásából a díjazott területek szakembereiből álló független értékelő bizottság választja ki.
A kormány reményei szerint a díjak visszacsábítják majd a román kutatókat az országba, hogy Romániában folytassanak kutatásokat olyan területeken, ahol aztán a kutatási eredmények által generált tömegtermelés jelentős növekedést eredményez a gazdaság egyes ágazataiban (például a gyógyszeriparban és a számítástechnikában).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában