Támogatás

2023.05.30. 09:15

Boloş: 10.000 kismama kap 2000 lejes támogatást babaruhák és higiéniai termékek vásárlására

A beruházások és európai projektek minisztériuma hétfőn átutalta az összegeket az újszülöttcsomag-támogatások kifizetésére.

Illusztráció

Forrás: freepick.com

Agerpres

A tárca közleménye szerint országos szinten összesen 10.000 kismama és újszülött gyermeke részesül a 2000 lejes támogatásban, és a következő napokban ez az összeg megérkezik a haszonélvezők kártyájára.
A minisztérium szerint az újszülöttcsomag-támogatás költségvetési kerete 12 millió euró, és a rászoruló személyeket támogató operatív programon (POAD) keresztül finanszírozzák. „A pénzből a kismamák alapvető gyermekgondozási cikkeket, például ruházatot, higiéniai termékeket és tápszert vásárolhatnak a programban részt vevő partnerintézmények áruházaiban” - olvasható a közleményben.
Marcel Boloş miniszter ugyanakkor emlékeztetett, hogy a társadalmi befogadás és méltóság operatív programon keretében a nehéz helyzetben lévő anyákat és gyermekeket segítő intézkedésekre szánt költségvetés 450 millió euró, amely a közvetlen anyagi támogatáson - például az újszülöttcsomagon - kívül más típusú intézkedéseket is tartalmaz, például a nők munkaerő-piaci lehetőségeinek növelését, átképző tanfolyamok finanszírozását, a szállítási költségek megtérítését, tanszerek, élelmiszer, ruházat és cipő biztosítása a kicsik számára. A 2024-2027-es időszakban az újszülöttcsomag-támogatás keretösszege 120 millió euró.
Az újszülötteknek szóló szociális utalvány értéke 2000 lej, és 2022-től a következő kategóriákba tartozó anyák részesülnek a támogatásban a gyermek születését követő három hónapon belül: a polgármester rendelete alapján garantált minimáljövedelmet kapnak; családtámogatásban részesülő családok tagjai; veszélyeztetett anyák; természeti katasztrófák, családon belüli erőszak áldozatai; különösen kiszolgáltatott helyzetben lévő anyák; személyi igazolvánnyal nem rendelkező anyák; kiskorú anyák.
A helyi önkormányzatok által összeállított listák alapján Bákó, Suceava és Iaşi megyében a legnagyobb a kedvezményezettek száma. Az elektronikus utalványokkal babaruházat, ágynemű, hálózsák, pelenka, higiéniai termékek (sampon, szappan, kenőcs), steril kötszer, lázmérő, tejpor vásárolható a kártyák kibocsátására kiírt versenytárgyalás győztese, az Edenred kiskereskedelmi partnereitől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában