Meghívás

2023.05.23. 16:02

Állami látogatásra érkezik szerdán Romániába Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök

Agerpres

Klaus Iohannis államfő meghívására háromnapos állami látogatásra érkezik szerdán Romániába Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök.
Németország elnökét szerdán a Cotroceni-palotában fogadja Klaus Iohannis, majd kétoldalú megbeszélésüket követően közös sajtótájékoztatót tartanak.
Az elnöki hivatal közleménye szerint a két államfő egyeztetéseinek középpontjában a román-német együttműködés fejlesztése és elmélyítése áll elsősorban politikai, biztonsági és gazdasági téren. A két elnök ismételten szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a háború sújtotta Ukrajnát és az ukrán népet, illetve hangsúlyozni fogják a Moldovai Köztársaság megsegítésének fontosságát. Emellett tárgyalni fognak a régió biztonsági helyzetéről és az előretolt védelem megerősítéséről a NATO keleti szárnyán.
A német szövetségi elnök Bukarestben tárgyalmajd Nicolae Ciucă miniszterelnökkel, Alina Gorghiu ügyvivő szenátusi elnökkel és Marcel Ciolacu képviselőházi elnökkel, illetve üzletemberekkel is találkozik.
Csütörtökön Klaus Iohannis és Frank-Walter Steinmeier Nagyszebenben látogatást tesz a polgármesteri hivatalnál, találkozik a Romániában élő német közösség képviselőivel, majd felkeresik a Samuel von Brukenthal Főgimnáziumot és a keresztényfalvi evangélikus erődtemplomot.
A német szövetségi elnök romániai látogatását Temesváron zárja, ahol pénteken részt vesz a helyi filharmónia koncertjén, majd Dominic Fritz polgármesterrel közösen megtekinti a várost. Az államfő ellátogat a Nikolaus Lenau Elméleti Líceumba, illetve találkozik a temesvári német és a zsidó közösség képviselőivel is.
Németország bukaresti nagykövetségének tájékoztatása szerint Frank-Walter Steinmeiert romániai útján elkíséri Németország európai ügyekért felelős minisztere, Anna Luhrmann, több parlamenti képviselő, valamint a német üzleti és kulturális szféra képviselői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában