Csökkenés

2023.04.20. 10:45

Románia is azon uniós országok egyike, ahol márciusban csökkent az infláció

Illusztráció

Agerpres

Az Európai Unió éves inflációs rátája márciusban 8,3 százalékra csökkent a februári 9,9 százalékról, 25 tagállamban, köztük Romániában is csökkent a fogyasztói árindex - derült ki az Eurostat szerdán közzétett adataiból. Márciusban uniós szinten Magyarországon (25,6 százalék), Lettországban (17,2 százalék) és a Cseh Köztársaságban (16,5 százalék) volt a legmagasabb az éves infláció, míg a legalacsonyabb Luxemburgban (2,9 százalék), Spanyolországban (3,1 százalék) és Hollandiában (4,5 százalék).
2022 februárjához képest az éves inflációs ráta 25 tagállamban csökkent, köztük Romániában is, 13,4 százalékról 12,2 százalékra; két tagállamban emelkedett.
Az euróövezetben az éves inflációs ráta a februári 8,5 százalékról márciusban 6,9 százalékra csökkent. Ezzel szemben az Eurostat adatai azt mutatják, hogy az olyan változó árú elemek, mint például az energia és az élelmiszerek árának kiszűrésével kiszámított maginfláció tovább emelkedett, a februári 7,4 százalékról 7,5 százalékra nőtt. Egy másik mutató pedig, amely az energia- és élelmiszerárak mellett a cigaretta- és alkoholárakat is kiszűri, 5,7 százalékra emelkedett a februári 5,6 százalékról.
Az Európai Központi Bankot elsősorban az aggasztja, hogy a szolgáltatási díjak inflációja, amely az euróövezetben elérte az 5,1 százalékot, túlságosan magas, ami azt jelezheti, hogy a bérek egyre nagyobb problémát jelentenek, mivel a szolgáltatások díjait elsősorban a munkaerőköltségek határozzák meg. Az EKB-t az is aggasztja, hogy tovább gyorsul az élelmiszer-infláció, ami megváltoztathatja a fogyasztók vásárlási magatartását, és megnövelheti a magasabb bérek iránti igényeket.
Románia esetében az Országos Statisztikai Intézet (INS) korábban arról számolt be, hogy az éves inflációs ráta a 2023. februári 15,5 százalékról 14,53 százalékra csökkent 2023 márciusában, miközben az élelmiszerárak 21,56 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű termékek ára 11,06 százalékkal, a szolgáltatások ára pedig 10,83 százalékkal emelkedett.
A Román Nemzeti Bank arra számít, hogy az éves inflációs ráta a korábban jelzettnél gyorsabban fog csökkenni, különösen az idei harmadik negyedévtől kezdődően, az energiaár-plafon és a kompenzációs rendszerek 2025. március 31-ig történő meghosszabbítása következtében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában